„Законът за бурките” мина на първо четене в Комисията по вероизповеданията и правата на човека и в Правната комисия

„Законът за бурките” мина на първо четене в Комисията по вероизповеданията и правата на човека и в Правната комисия
БГНЕС
A A+ A++ A

Парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека прие на първо четене Законопроекта за носене на облекло, прикриващо или скриващо лицето, придобил известност като „Закона за бурките”. Депутатите гласуваха с11 гласа „за” и 3-„въздържал се”, гласове „против” нямаше. Паралелно текстовете на законопроекта бяха разгледани и в Правната комисия, където също минаха на първо четене с 11 гласа „за” и само 3 – „въздържал се”.

На 20 април парламентарната група на Патриотичния фронт внесе Законопроект за носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето, добил популярност като „Закона за бурките”. Законопроектът бе представен по време на брифинг в Народното събрание от народния представител и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, припомня агенция Фокус. Той обоснова необходимостта от приемането на закон, който забранява носенето на бурки, с опитите на определени външни фактори - чужди държави, фондации и други организации, да разделят българското общество, налагайки с финансови средства едно нетрадиционно облекло за българските мюсюлмани. Каракачанов подчерта, че според Конституцията България е светска държава, а според традициите на исляма, в България никога не са били характерни такива облекла, за разлика от страните от Персийския залив или Близкия изток.

Предложението предвижда за носене на подобно облекло глоба в размер на 200 лева за първо нарушение, а за всяко следващо нарушение до 1500 лева. Каракачанов определи законопроекта като „своевременна реакция срещу нарастващия радикален екстремизъм и случващото се Европа”. С текстовете на закона се предлагат и промени в Наказателния кодекс, които предвиждат наказание „лишаване от свобода” за срок от 3 години и глоба до 5 000 лева за тези, които чрез принуда или финансови стимули принудят някой да носи забранените от закона облекла. Лидерът на ВМРО уточни, че когато деянието се извършва по отношение на малолетни или непълнолетни лица, предвиденото наказание е затвор до 5 години и глоба в размер до 10 000 лева.

Председателят на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов заяви, че навсякъде, където се носят бурки, никаб или фереджета, хората го правят срещу месечно заплащане. Като пример Симеонов посочи оповестените в медии случаи от Мадан, Рудозем и Пазарджик.

#Правната комисия #Каракачанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници