„Армения тудей": Европа се отнесе към „Набуко" като към шосе в провинцията

„Армения тудей": Европа се отнесе към „Набуко" като към шосе в провинцията
Сега в Брюксел вероятно ще се обсъжда по-кратък негов вариант – от България до Австрия, пише още „Армения тудей".
A A+ A++ A

По тръбопроводите за петрол и газ текат хранителните сокове на икономиките на западните страни. Който контролира тръбопроводите, притежава властта, коментира електронното издание „Армения тудей".

„Отказът на унгарския енергиен концерн MOL да заделя пари за строителството на планирания тръбопровод „Набуко" никак не може да бъде наречено тривиална стъпка," пише още изданието, цитирано от „Фокус".

Концернът MOL е след основателите на консорциума от компании, който планира да построи тръбопровода „Набуко" - един от най-важните проекти в енергийната сфера на ЕС, с чиято помощ трябва да се намали зависимостта от руския природен газ.

Съмнения относно възможността да е построи „Набуко" на приемлива цена винаги са съществували. Сега Унгария направи съществувалите съмнения официални. Така тръбопроводът рискува да остане само на хартия. Сега в Брюксел вероятно ще се обсъжда по-кратък негов вариант – от България до Австрия, пише още „Армения тудей".

Според изданието спирането на проекта не може да се нарече неочаквано, защото още от началото проектът е имал проблеми - признавайки стратегическото му значение европейците, отказвали да действат по същество.

„Отношението към „Набуко", както към всеки друг проект за строителството някъде в Европа, беше все едно става дума за шосе в провинцията, а не за най-важния енергиен проект. Заради това „Набуко" получаваше много хвалебствени думи, но малко финансиране и политическа подкрепа," коментира още изданието.

#„Набуко" #петрол #газ #тръбопровод #Унгария #MOL #Австрия #България #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници