Първанов готов за нов президентски мандат. Имал право да се кандидатира след престоя на резервната скамейка

Първанов готов за нов президентски мандат. Имал право да се кандидатира след престоя на резервната скамейка
Георги Първанов / БГНЕС
A A+ A++ A

Конституционният текст, според нас си има тълкование, което позволява на човек, който е бил два мандата президент и след това е престоял на резервната скамейка, да се кандидатира отново. Това каза пред журналисти в парламента председателят на АБВ Георги Първанов, след среща с представители на други политически сили.


Надявам се на активиране на диалога в лявото пространство, подчерта той след срещата с представителите на други политически сили в парламента, предимно от центристкото политическо пространство- от Земеделския народен съюз”, „Гергьовден”, Земеделски съюз „Александър Стамболийски”, ОБТ, „Българска партия Либерали”, ГОРД и др. Според него на тези партии им предстоят общи законодателни инициативи. Президентските дебати е инициатива на АБВ, която става обща инициатива и вероятно в близките дни ще направим такъв дебат и по външната политика, отбеляза Първанов.


Няма вариант, в който АБВ да подкрепи кандидатура на друга формация, без да има споразумение за това, отговори категорично Първанов на въпрос дали АБВ би подкрепила кандидат-президент от БСП с цел да има единна лява кандидатура. Не искам да влизам в полемика с която и да е партия, но принципно, не с оглед на конкретния въпрос, ще кажа, че на местните избори ние имахме една позиция, че няма да подкрепяме кандидати, но сме готови да участваме в коалиция с различни партии. В крайна сметка отстъпихме от тази първоначална позиция и подкрепихме около 40 кандидати на БСП безвъзмездно, без договор, без споразумение, припомни той. Най-доброто е това, което правим ние в центъра, център-ляво, център-дясно - събираме се, умуваме, измисляме политиката, намираме личностите и ги отстояваме, коментира той. Това е работещо, аз съм го правел, така се печелят избори, а ако някой друг може да измисли друга печеливша формула – моля, отбеляза Първанов.


Във връзка с обвинението на новия лидер на БСП Корнелия Нинова, че АБВ е била само 3 дни в опозиция и след това се е върнала във властта с начина си на гласуване в подкрепа на законодателни решения на мнозинството, Първанов заяви: „Ние сме алтернатива, за разлика от някои други. Първо – по конкретния случай да поясня". „Не мога да си представя, че ние от АБВ имаме политическо решение да извадим Ивайло Калфин и представителите ни във властта и да гласуваме в парламента против собственото си решение. По парламентарния правилник, освобождаването на досегашния и изборът на новия министър, са в едно и също решение. Това е конкретното. Вече принципно – много моля да не ни гледат кой как натиска бутоните. Това не е признак да добра политическа култура. Защо никой не отбеляза, всъщност отбелязаха от ГЕРБ и от другите недоволни партии, как гласувахме за Изборния кодекс и каква беше позицията ни?”, попита лидерът на АБВ.



#Първанов #президент #АБВ #Нинова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници