Защитниците на либералния режим за притежание на оръжие в САЩ подкрепиха Тръмп

Защитниците на либералния режим за притежание на оръжие в САЩ подкрепиха Тръмп
БГНЕС
A A+ A++ A

Националната оръжейна асоциация (НРА) в САЩ декларира подкрепата си за президентската кандидатура на Доналд Тръмп. От своя страна претендентът-милиардер обеща да гарантира правото на американците да се сдобиват и притежават оръжие толкова лесно, колкото досега, предаде АФП.

„Трябва да се обединим веднага… От името на хилядите патриоти в тази зала, петте милиона члена на НРА в тази страна и десетките милиони наши поддръжници, официално обявявам подкрепата на асоциацията за президентската кандидатура на Доналд Тръмп”, заяви тържествено ръководителят на лобисткото звено на НРА Крис Кокс по време на годишното събрание на асоциацията в Кентъки. Организацията традиционно подкрепя Републиканската партия, а представителите на партията във властта традиционно подкрепят либералния режим за притежание на оръжие в САЩ.

Същевременно Тръмп, който остана едноличен претендент в предварителните партийни избори, среща неодобрението на някои влиятелни републиканци и подкрепата на асоциацията е важна. Главният ръководител на НРА Уейн Ла Пиер заяви, че е време вероятният кандидат на Демократическата партия Хилъри Клинтън да бъде спряна. Ако бъде избрана, право на Клинтън ще е да посочи нов член на Върховния съд от нейната квота. Това би променило мнозинството в съда, където се водят дебати за промяна в статута на Втората поправка в американската конституция, гарантираща правото на оръжие на американските граждани.

„Ако тя има право на номинация във Върховния съд… можем да се сбогувате с оръжията си”, заяви Ла Пиер пред членовете на асоциацията. Тръмп също присъства на срещата и увери привържениците на оръжията, че е на тяхна страна. Той се похвали както с членската си книжка, така и с факта, че синовете му имат толкова много оръжия, че дори той самия "се плаши".

В САЩ всяка година има най-малко 10 000 убийства с огнестрелно оръжие. Те включват фрапиращи масови кланета с десетки жертви, като това в училището Ню Порт през 2012г. и ислямистки атаки като тази в Сан Бернардино в края на миналата година. Въвеждането на по-строг контрол върху притежанието на оръжие беше един от приоритетите на сегашния президент Барак Обама. В опитите си той обаче беше париран от законодателната власт, която е доминирани от републикански представители.

В началото на тази година Обама успя да въведе някои мерки, заобикаляйки Конгреса и Сената. „Те ще бъдат отменени още в първия час, в който вляза в кабинета”, заяви Тръмп под гръмки аплодисменти, а заедно с това обеща премахване и на зоните, в които не може да се носи оръжие. „Хилъри Клинтън е човекът с най-крайна позиция срещу оръжията и срещу Втората поправка, който някога се е кандидатирал за президент”, заяви Тръмп. Според републиканеца при миналогодишните атентати в Париж нямаше да загинат 130 души, ако „от другата страна” на Атлантическия океан гражданите можеха да носят оръжие.

#Тръмп #Клинтън #Обама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници