Нешка Робева отказа орден '"Стара планина'': Не искам хрантутници да си точат зъбките върху мен

Нешка Робева отказа орден '"Стара планина'': Не искам хрантутници да си точат зъбките върху мен
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Нешка Робева отказва ордена "Стара планина"-първа степен, който МС вчера реши да предложи на президента да й връчи след остра дискусия и вот със 7 министерски гласа "за" и 6 "против". Робева разпространи отворено писмо до МС, в което обясни мотивите си.

"Като толкова са се чудили дали да ми дадат ордена за културата, или за спорта, да ми го бяха дали за физкултурата", пошегува се тя пред "Труд". Робева обясни, че не се чувства обидена, а по-скоро удивена от обсъждането на темата в кабинета.

Предлагат Нешка Робева за орден "Стара планина"

Ето пълния текст на писмото на Нешка Робева:

„До МС на Република България

До българските медии

В последните 24 часа около моята персона за пореден път се разгоряха оживени спорове.
Да бъде или да не бъде наградена Нешка Робева?! Заслужава или не заслужава?! За какво заслужава и за какво - не?!

За никого не е тайна, че след броени дни навършвам 70 години. Преклонна възраст, според общите разбирания и безспорно добра за равносметка и оценка на житейски път на всеки човек.

Тази година се навършват и 50 г. откакто съм в обектива на общественото полезрение, като състезател, треньор и ръководител на музикално танцова формация, чиято цел е да популяризира българското традиционно изкуство и култура.

След всичко това, съвсем нормално е да получавам оценки, както от обществеността, така и от различни държавни и международни институции. И още по-нормално е да има положителни и отрицателни такива.

През този си живот и, разбира се заради тази си дейност, съм носител на безкрайно много награди у нас и в чужбина. Била съм оценявана от Личности и безличия.

Преживяла съм от "Осанна", до "Разпни го", но през всичкото време и в най-тежките за мен моменти, съм чувствала подкрепата и любовта на тези, които някои наричат "обикновени хора". Каква по-голяма награда от тази?

Ще кажа своето голямо човешко благодаря на хората от Инициативния комитет, които са ме предложили за голямото отличие, на хората от МК, които са го одобрили и внесли в МС, на министрите, които са го подкрепили и на Бойко, който въпреки политическите ни различия и нередките ми публични изяви срещу него, е решил спора в полза на награждаването ми.
Благодаря!

Благодаря, но при създалите се обстоятелства, не мога да приема наградата, още повече, ако тя е повод за раздори и рушител на без това крехкото съгласие в българското правителство...

Още по-малко бих искала да причинявам главоболие на Президента, който при наличието на взаимна антипатия, последен трябва да реши да бъде или да не бъде наградена Нешка Робева.

И накрая бих искала да завърша с това - не правя демонстрации. Като всеки човек и аз нося известна доза суета - зарадвах се, разбира се...

Решението ми да откажа дойде, след като в публичното пространство изтече дискусията между министрите в МС. Въпреки многото грешки, които направих в живота си, имам ясното съзнание и самочувствие, за това какво съм направила и правя за държавата и народа си, за да разреша на поредните хрантутеници и безличия да си точат зъбките върху мен. Отказвам наградата и заради хилядите приятели и съмишленици, които определено бих унизила, ако я приема. Отказвам я и заради младите хора, с които работя и възпитавам, да бъдат преди всичко БЪЛГАРИ.

С уважение Нешка Робева".

#Нешка Робева #орден #Стара планина #награда #правителство #президент #МС #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай