Патриотите: Ако не бъде отхвърлено ветото, оттегляме подкрепата за управлението

Патриотите: Ако не бъде отхвърлено ветото, оттегляме подкрепата за управлението
Димитър Байрактаров / БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров заяви, че ако не бъде отхвърлено ветото на президента по тестовете от Изборния кодекс, от формацията ще оттеглят своята подкрепа за това управление. Той допълни пред Нова телевизия, че с ветото, което президентът Росен Плевнелиев наложи на части от Изборния кодекс, "се обезсмисля един огромен труд".

Депутатите ще разгледат днес в пленарната зала ветото на президента върху текстове от Изборния кодекс. Вчера народните представители от правната комисия към парламента подкрепиха ветото на държавния глава за спорния член 14, който касае гласуването на българи в чужбина.

Очаква се минути преди откриване на пленарното заседание партиите от коалиционното мнозинство - ГЕРБ, Патриотичния фронт и Реформаторския блок, да излязат с окончателна позиция за президентското вето.

Ветото на президента трябва да бъде отхвърлено, категоричен е и лидерът на вМРО и съпредсдетале на ПФ Красимир Каракачанов. Според него президентското вето е с предизборна и с пропагандна цел. „Явно това е част от неговата предизборна кампания. Само че аз мисля, че държавният глава няма право да използва институциите, за да си прави личен пиар и да се гаври с Народното събрание, защото този закон беше приет от мнозинството народни представители”, подчерта Красимир Каракачанов.

„Така заради неговия кеф, защото той си е въобразил нещо, че някой нарушава някакви права, което не е така, върна закона абсолютно популистки, поддавайки се, или по-точно самият той, организирайки и участвайки в една кампания от пет-шест души, които опищяха орталъка да обясняват как представляват българите в чужбина, а всъщност не представляват никого освен себе си“, посочи още лидерът на ВМРО. Според Красимир Каракачанов, ако държавният глава се интересува и защитава българите в чужбина, трябва да се застъпи за българското малцинство в Украйна и за над един милион българи в Македония. Той допълни, че ако ГЕРБ и Реформаторският блок се поддадат на президентското вето, Патриотичният фронт няма да продължи да подкрепя това мнозинство.

Байрактаров определи като "спекулации" слуховете, че има договорка ветото да бъде отхвърлено в зала, а впоследствие Изборният закон все пак да бъде променен така, че да бъдат върнати правата на българите в чужбина. "Уговорки и пазарлъци не правим с никого", категоричен бе той.

"Очевидно е, че в процеса на приемане на Изборния кодекс те се договаряха. Те използваха този закон за своите договорки", контрира депутатът от БСП Филип Попов. "Ние сме против този закон в неговата цялост. Той е направен само с цел служебни победи на управляващите. Ако президентът наистина спазваше Конституцията и бранеше обществения интерес, нямаше да наложи вето само върху този член, а щеше да наложи вето и върху други части на закона, като например тази за задължителното гласуване", категоричен бе той. По негово мнение законопроектът е "негоден за употреба".

Изборният кодекс беше приет преди пролетната ваканция на депутатите, а сред най-спорните въпроси беше този за изборните секции в чужбина. За да бъдат повторно приети текстовете, е необходимо мнозинство от 121 депутати.

#Димитър Байрактаров #Патриотичен фронт #ГЕРБ #Изборния кодекс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници