Politico: Кристалина Георгиева запазва големи шансове за номинация за генерален секретар на ООН

Politico: Кристалина Георгиева запазва големи шансове за номинация за генерален секретар на ООН
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Източна Европа губи шансовете си да излъчи следващия генерален секретар на ООН след първите изслушвания, проведени в централата на организацията през април, пише изданието Politico, като се позовава на висши дипломати и експерти от ООН.

Според изданието в края на април е имало закрита за медиите среща между посланици от ЕС, на която посланикът на Великобритания в ООН Матю Райкрофт е подчертал, че ако страните от Източна Европа искат да получат поста, ще трябва да помислят да номинират нови кандидати, защото след първоначалните изслушвания никой от досегашните претенденти не е спечелил достатъчно одобрение. Информацията е на двама дипломати, присъствали на закритата среща, пожелали да запазят анонимност. Говорителят на мисията на САЩ в ООН е отказал коментар по темата.

Според източниците на изданието позицията на Великобритания трябва да бъде взета предвид, тъй като тя е постоянен член на Съвета за сигурност и съответно има право на вето, което може да използва срещу даден кандидат. След като Лондон си позволява в прав текст да отправя такива послания, те трябва да бъдат взети под внимание, обясняват дипломатите.

Ричард Гауан от Европейския съвет за външна политика обяснява, че между източноевропейците няма достатъчно координация, за да успеят да преценят коя кандидатура на техните страни е с най-добри шансове и да се откажат от по-слабите претенденти за поста на Бан Ки Мун.

В този контекст Politico пише, че не спират и слуховете за възможна номинация на българския еврокомисар Кристалина Геогиева, тъй като са силни и лобитата, които желаят новият генерален секретар на ООН да е жена. Изданието пише, че тя е била фаворит за поста, преди българското правителство да номинира директора на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Politico добавя и че в края на април кампанията на Бокова е претърпяла сериозен удар след статии в Daily Mail и Foreign Policy с твърдения за съмнителни практики при назначаването на служители в организацията на ООН за опазване на културно наследство. Според медийни публикации британският посланик в ЮНЕСКО е участвал в инициирането на разследване срещу порочни практики в организацията. Бокова на няколко пъти каза, че не е нарушавала правилата и закона.

 

 

#Кристалина Геoргиева #Източна Европа #претенденти #ООН #кандидати #еврокомисар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници