The Telegraph: Безвизовият режим с Турция повишава риска от терористични нападения

The Telegraph: Безвизовият режим с Турция повишава риска от терористични нападения
БГНЕС
A A+ A++ A

Терористи е по-вероятно да атакуват европейски държави в резултат на спорната сделка за разрешаване на турските граждани да пътуват в Европа без визи, признават европейски лидери съобщава вестник The Telegraph.

Чуждестранни терористи и организираната престъпност се „очаква“ да искат турски паспорти, за да достигнат Европа „възможно най-бързо“ след влизането в сила на програмата за либерализиране на визите, се казва в доклад на Европейската комисия.

Разкритието идва след като сър Ричард Диарлъв, бивш началник на МИ6, предупреди,че решението да се предостави на Турция безвизов режим е „извратено“ и го сравни със „складирането на газ до огнище“. Сър Ричард Диарлъв каза още, че ЕС ще се сблъска с „възход на популистите“, ако не успее да контролира миграцията.

На този фон Анкара обвини ЕС в подкрепа на тероризма заради искането за промени в турското антитерористично законодателство. Анкара приема искането на ЕС за внасяне на промени в антитерористичното законодателство на Турция в замяна на либерализирането на визовия режим като подкрепа към тероризма, предаде РИА Новости, като се позовава на турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

Министърът е подчертал, че страната му няма да се поддаде на натиска и няма да направи отстъпки. Той е отхвърлил твърденията, че безвизовият режим между Турция и ЕС ще засили заплахите за Съюза.





#Турция #безвизов режим #тероризъм #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници