Кабинетът обяви концесия за Летище София със срок от 35 години

Кабинетът обяви концесия за Летище София със срок от 35 години
Ивайло Московски / БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството обяви концесия за Летище София за срок от 35 години, заяви министърът на транспорта Ивайло Московски, предаде БГНЕС.

„МС взе решение за стартиране на процедурата за концесия на Летище София. В следващите 10 дни ще станат ясни детайлите за концесия, тъй като обявленията за възлагане на концесията не се публикуват на национално равнище преди официалното им публикуване от службата на ЕС-Official journal на ЕК. „Детайлите не са много по-различни от това, което съм обявявал многократно в предните месеци като концепция”, допълни Московски.

Той съобщи, че основната рамка е, че срокът на концесията ще бъде 35 години. Ще има едно голямо авансово концесионно заплащане в началото на концесията. Има заложена инвестиционна програма, има заложена годишна концесионна такса, има разпределение в годините на видовете инвестиции”, уточни министърът на транспорта.

Московски очаква нетният ефект за държавата от целия пакет от концесията да бъде около 1,2 млрд. лв. за целия период. Потенциалните кандидати за концесията са почти всички големи европейски и неевропейски оператори на летища, стана ясно от думите му.

Дали държи на идеята си парите от концесията да отидат за стабилизиране на БДЖ, Московски бе категоричен, че това е била стратегията от самото началото, когато се е решило за тази процедура. „Това е процес, който върви в няколко направления. В момента сме в процедура в Брюксел по нотификация на държавна помощ за БДЖ. Физически дори да разполагаме с необходимите пари за погасяване на задълженията, ако нямаме тази нотификация, е нарушение и нерегламентирана държавна помощ. Затова тези процеси ще се движат паралелно”, каза Ивайло Московски.

Той поясни, че срокът за подаване на документи на оферти за концесията ще бъде до края на септември. „Дотогава на 90% съм сигурен, че ще имаме и одобрена нотификация така, че когато приходът стане факт, да имаме разрешението и възможността да го предоставим на БДЖ да си разплатят задълженията”, обясни още ресорният министър.



#концесия #летище София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници