Дават ход на проекта за Трансадриатически газопровод

Дават ход на проекта за Трансадриатически газопровод
A A+ A++ A

С официална церемония в Солун днес ще бъде даден ход на проекта за Трансадриатически газопровод, който ще осигури синьо гориво от Каспийския регион за Европа. България също ще може да се възползва от разнообразяването на енергийните източници чрез бъдещата газова връзка с Гърция.

Трансадриатическият газопровод или ТАП се планира да започне от турско-гръцката граница, да мине през Гърция, Албания до Италия. Той е част от планирания южен газов коридор, по който до Европа трябва да достигне газ от находището "Шах Дениз 2", азербайджанският шелф на Каспийско море. ТАП е продължение на Южнокавказкия и Трансанадолския газопровод. Трасето минава през Грузия, Турция, Гърция, Албания, като се очаква да има разклонения, освен за България, и за Македония, Хърватия, и Босна и Херцеговина.

Страната ни ще се присъедини към проекта чрез интерконекторна газова връзка с Гърция.

Вчера, тази реверсивна връзка, както и терминала за втечнен газ до Александруполис бяха обсъдени на среща между енергийните министри на двете страни. Те са се обединили около това, че тези проекти трябва да се развиват заедно и зависят един от друг.

Сигурни количества газ за ТАП обаче ще има чак след 2020 година, когато ще влезе в експлоатация находището "Шах Дениз 2". Очаква се след това в Европа, по тръбата да се доставят до 10 милиарда кубически метра синьо гориво годишно.

 

#Солун #Трансадриатически газопровод #Гърция #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници