Плевнелиев очаква Конституционният съд да се произнесе за въпросите на "Шоуто на Слави"

Плевнелиев очаква Конституционният съд да се произнесе за въпросите на "Шоуто на Слави"
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев призова народните представители да поискат Конституционния съд да се произнесе дали въпросите от референдума, иницииран от "Шоуто на Слави", не противоречат на конституцията. Ако не го направят, самият той ще подеме подобна инициатива. Това се разбра от негово интервю пред БНТ тази вечер.

Президентът изрази задоволство, че именно в неговия мандат започна провеждането на референдуми, но и безпокойство от това, че е възможно допитванията да бъдат използвани с популистки цели.

"Не е ревност, горд съм че пряката демокрация намира реализация, но съм и притеснен - референдумът е ядреното оръжие на демокрацията, но трябва да внимаваме кой и как го използва", каза Плевнелиев.

Той подчерта, че референдумът е лекарство, когато представителната демокрация има проблеми, и може да върне доверието в нея, но в същото време предупреди, че задаването на един и същ въпрос (бел. ред. - за електронното гласуване) на два последователни референдума може да отчужди хората от допитванията.



 

#Росен Плевнелиев #президент #Шоуто на Слави #референдум #демокрация #хора

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници