Коалиационният съвет даде заден за безкрайните концесии

Коалиационният съвет даде заден за безкрайните концесии
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Съветът за развитие е разгледал новия Закон за концесиите, съобщиха вицепремиетрите Томислав Дончев и Румяна Бъчварова след заседанието. Според Дончев новият Закон ще бъде голяма промяна между публичния и частния сектор.
От думите на вицепремиера Дончев стана ясно, че най-големите дискусия между коалиционните партньори е възникнала по въпроса за срока на концесиите.

”Уточнявам, че според европейските директиви ограничения по отношение на срока на концесията няма. Той би трябвало да бъде част от съревнованието по време на конкурентната процедура по избор на концесионер”, каза той, но въпреки това обясни, че е имало предложения срокът за концесионния договор да не надвишава 50 години, както и за концесии по-дълги от 20 години да решава Министерски съвет. ”Всички експерти ще прецизират кои от всичките предложения е най-добро”, заяви Томислав Дончев.

”Въвеждаме трите режима за концесии, които съществуват на европейско ниво – концесии за строителство, концесии за услуги и концесии за ползване”, каза още Дончев. Той обясни, че се извършват редица промени по отношение на отговорните институции.

Според новия Закон за концесиите възложители на концесии могат да бъдат министри и кметове. Въвежда се нов институционален ред, свързан с концесиите и контрола. Отговорности ще има Министерство на финансите, свързано с финансовите параметри на концесията, Министерски съвет ще има определени отговорности, свързани с планирането на концесиите и цялостната политика в тази сфера.

Новост е новата роля на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол, която трябва да стане универсален орган за контрол на вече сключените договори, не само от гледна точка на законосъобразност на сключената процедура, но и от гледна точка на изпълнение на договора на концесионера.



#концесии #вицепремиер #Румяна Бъчварова #Томислав Дончев #министри #кметове #приватизция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници