Сформираха кризисен щаб край Бобов дол

Сформираха кризисен щаб край Бобов дол
A A+ A++ A

Кризисен щаб е сформиран в община Бобов дол, след като заради обилните дъждове нивото на водата в язовир "Долистово" снощи стигна 80 сантиметра под стената му. Това съобщи кметът на миньорския град Елка Величкова. До 2.00 часа тази нощ екипи на общинското предприятие "Благоустройство и комунално стопанство" с техника на противопожарната служба са изпомпвали вода, за да спадне нивото на язовира. Ситуацията вече е под контрол, няма опасност за отдалечените на километър и половина къщи от село Долистово.

Няма опасност от преливане на язовир Долистово, който миналата нощ повиши нивото на водите си на 80 сантиметра под стената. Това каза началникът на регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Светлин Георгиев. Той увери, че дълбочината на язовира е паднала на под 5 метра.
Екипите на пожарната и на "Благоустройство и комунално стопанство" при общината в Бобов дол завършиха разширението и вдлъбняването на преливника. Почиства се шахтата - така, че да се отпуши основният изпускател на язовира. Това ще стане много трудно, защото шахтата не е почиствана от години.
Край водния обект, чиято площ е около 20 декара, а капацитетът му около 40 хиляди куб. метра вода, има дежурства и от страна на служители на „Пожарна безопасност и защита на населението”, и от екип на кметството.

Кметът Величкова отново постави въпроса чия собственост е язовир "Долистово". Той не е обищински, наследниците му са десетки и стотици, които имат земеделска земя като правоприемници от бившето ТКЗС. Те не са издирени, нямат отношение към поддържането и стопанисването му. Общината обаче не може да не се намеси в ситуация като създалата се тази нощ, уточни кметът.

#Бобов дол #язовир #щаб #ниво

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници