Британски доклад: ЕС се проваля в борбата срещу трафика на мигранти от Африка

Британски доклад: ЕС се проваля в борбата срещу трафика на мигранти от Африка
БГНЕС
A A+ A++ A

Мисията на ЕС за борба с трафика на хора от либийските брегове „се проваля” и единственото, в което е успяла, е това, че е накарала трафикантите да променят тактиката си. Това са изводите в британски парламентарен доклад, огласен днес.

В доклада, изготвен от подкомисия при камарата на лордовете, се изтъква, че „Операция София”, както е наименованието на мисията, досега е постигнала само арести на трафиканти от ниско равнище и, че унищожаването на плавателните съдове е накарало трафикантите да преминат от дървени лодки на надумаеми, които са още по-опасни.

В доклада се казва, че има незначителни шансове мисията да промени начина, по който харата биват прехвърляни в Европа през Средиземно море. Председателят на подкомисията лорд Тъгъндхат посочва, че досега морската мисия се справя с операциите по претърсване и спасьянате на мигранти.

Лорд Тъгъндхат обръща внимание, че мрежите на трафикантите действат в Либия, но се простират из цяла Африка. Затова без подкрепата на стабилно либийско правителство „Операция” София” няма да е в състояние да получава разузнавателна информация, чрез която да проследява трафикантите на континента.




#мигранти #Африка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници