Решението избори и референдум да се проведат в един ден е правилно, заяви проф. Михаил Константинов

Решението избори и референдум да се проведат в един ден е правилно, заяви проф. Михаил Константинов
A A+ A++ A

Опитът дотук само показва правилността на решението избори и национален референдум да се проведат заедно. Това каза проф. Михаил Константинов, математик и политически анализатор.

Проф. Константинов отбеляза, че опитът, който имаме от допитването на 25 октомври миналата година, не е най-добрият възможен и изрази надежда, грешките от миналото да не бъдат повтаряни. „Във всички европейски страни се прави точно така, когато има национални избори се провежда и референдум. Даже бих казал няколко референдума, ако прием, че всеки въпрос е отделен референдум.

Опитът, който имаме от проведеното допитване през миналата година не бих казал, че е от най-блестящите, но ползата е, че все пак ще се поучим от грешките си“, обясни той. Михаил Константинов добави, че голяма част от въпросите, по които ще се проведе референдума, биха провокирали интереса на гражданите, което може да ги накара да упражнят правото си на глас.

Той добави, че редицата европейски държави имат дълга практика при провеждането на допитвания, но това е опасно оръжие, което лесно може да наложи популистки идеи. Анализаторът коментира и оттеглената подкрепа към правителството на АБВ. По думите му, това надали ще доведе до сериозни сътресения, тъй като има много желаещи да дадат подкрепата си за правителството. 

#Михаил Константинов #избор #опит #граждани #въпрос

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници