51,62% от французите избраха Оланд, той сменя Саркози на 15 май

51,62% от французите избраха Оланд, той сменя Саркози на 15 май
Sоциалистът Франсоа Оланд (на снимката) е победил на втория тур с 51,62% от гласовете срещу 48,38% за действащия президент Никола Саркози. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Новоизбраният президент на Франция Франсоа Оланд ще встъпи в длъжност на 15 май, съобщи Елисейския дворец.

Според окончателните резултати от балотажа, оповестени в понеделник от Министерството на вътрешните работи на Франция, социалистът Франсоа Оланд е победил на втория тур с 51,62% от гласовете срещу 48,38% за действащия президент Никола Саркози.

Никола Саркози е получил 53,05% от гласовете на живеещите извън Франция избиратели, докато новият президент Франсоа Оланд е привлякъл едва 46,95% от тези гласове.

Извън страната нивото на негласувалите французи възлиза на 57,82%.

Избирателната активност във Франция е била 80,34% по време на втория тур от изборите, а невалидните бюлетини са около 5,80%.

Датата на предаването на властта е била съгласувана между генералния секретар на президентството Ксавие Мюска и директора на предизборния щаб на Франсоа Оланд, депутата Пиер Московиси.

Във вторник сутринта Франсоа Оланд ще участва в Париж заедно с настоящия държавен глава в церемониите по повод победата на 8 май, която бележи края на Втората световна война.

Мандатът на Никола Саркози, който дойде на власт на 16 май 2007 г., приключва официално в полунощ във вторник, 15 май.

Още преди победата му на втория тур на президентските избори Франсоа Оланд намекна миналата седмица, че церемонията по предаването на властта ще се състои на 15 май.

До следващата седмица новоизбраният президент ще трябва да съсредоточи цялото си време върху съставянето на първото си правителство и подготовката на международни събития като срещата на върха на държавните и правителствените ръководители от Г-8 на 18 и 19 май в Кемп Дейвид (САЩ) и срещата на НАТО в Чикаго на 20 и 21 май.

#президент #Франция #президентски избори #Франсоа Оланд #Никола Саркози

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници