Сребърният фонд без стотинка приход за 2012 г.

Сребърният фонд без стотинка приход за 2012 г.
В края на февруари 2012 г. Симеон Дянков заяви, че до края на май парите във фонда ще станат 2,1 млрд. лв. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Сребърният фонд няма никакви приходи за първите четири месеца на годината, показва отчетът му, публикуван от Министерството на финансите.

Всичките близо 1,78 млрд. лв. от Сребърния фонд продължават да стоят в БНБ, но фондът не е имал нито вноски от бюджета, нито приходи от лихви.

От финансовото министерство посочват, че през април, след като е изтекъл падежът на депозита, е открит нов, със срочност 7 дни. В него са внесени почти всички пари на фонда.

По закон Сребърният фонд трябва да се пълни с приходи от приватизация, бюджетен излишък, такси и концесии, доход от инвестиции, както и други постъпления, които могат да бъдат одобрени от Министерски съвет.

След като приватизацията почти замря в последните години, а бюджетни излишъци няма, натрупаната сума в Сребърния фонд почти не се е променила от създаването му досега, отбелязва „Дневник“.

През 2011 г. държавата продаде дела си в „Булгартабак холдинг“ срещу 195 млн. лв., които обаче все още не са внесени във фонда.

В края на годината финансовият министър Симеон Дянков обяви, че парите ще се внесат до края на месец май, както е по закон. Тогава той обясни, че е възможно през времето до внасянето им те бъдат сложени на депозит или инвестирани, за да се получава доход от тях, който обаче няма да отиде в Сребърния фонд.

В края на февруари 2012 г. Симеон Дянков заяви, че до края на май парите във фонда ще станат 2,1 млрд. лв.

По думите му това ще са средствата от приватизацията на „Булгартабак Холдинг“ и държавните дялове в „ЕВН България електроразпределение“ и „ЕВН България електроснабдяване“ - общо 300 млн. лв.

В момента се води и дебат за начина на инвестиране на парите от фонда. Финансовият министър настоява да се позволят вложения в български държавни ценни книжа и акции, но много икономисти и политически фигури критикуват идеята. Тя беше посрещната резервирано и от Европейската комисия. По сегашния закон средствата не могат да се влагат в български ценни книжа.

#приватизация #бюджетен излишък #Симеон Дянков #Сребърен фонд #Министерство на финансите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници