Попова помилва първия престъпник

Попова помилва първия престъпник
Маргарита Попова (втората от ляво на дясно) и президентът Росен Плевнелиев отчетоха дейността на президентската институция през първите 100 дни от управлението им. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вицепрезидентът Маргарита Попова обяви, че е помилвала първия български гражданин за мандата си, който започна преди 100 дни.

„Към днешна дата имаме 300 разгледани молби за помилвания, имаме около 276 отказа и с указ № 30 от 27 април имаме и първия помилван български гражданин“, заяви Маргарита Попова.

Помилваният е 38-годишен мъж, осъден за опит за кражба, на когото оставало да излежи още година и седем месеца в затвора.

„След опита за кражба всичко, което той се е опитал да открадне, е възстановено на собственика," обясни Маргарита Попова.

Тя допълни, че здравословното състояние на осъдения е много тежко, защото той не може да се обслужва сам, неподвижен е и не е в адекватно състояние.

„Това е случай, в който си заслужава да бъде въздадена човешка милост," изтъкна вицепрезидентът.

Тя уточни, че Комисията за помилванията е била единодушна в решението си по този случай.

Заедно с президента Росен Плевнелиев отчетоха дейността на президентската институция в първите 100 дни от управлението им.

Вторият отчет от дейността на Комисията по помилванията към президента ще бъде представен до дни.

През следващата седмица вицепрезидентът ще представи членовете на комисията, която ще се занимава с въпросите на българското гражданство.

„Това е тема, която се нуждае от внимателен анализ заедно с много ресори от изпълнителната власт, и тема, по която президентството активно ще участва заедно с Министерството на правосъдието, Министерството на вътрешните работи, Министерството на образованието, младежта и спорта, Министерството на труда и социалната политика, за да може да се започне работата по изработване на концепция за българското гражданство в европейски контекст," каза още вицепрезидентът.

#Маргарита Попова #вицепрезидент #президент #Росен Плевнелиев #помилване #Комисия по помилванията

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници