Турция възлага европейските си надежди на президента Оланд

Турция възлага европейските си надежди на президента Оланд
На Никола Саркози не му остава нищо друго, освен да излезе във ваканция, коментира Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган очаква промени в турско-френските отношения след избирането на новия президент социалист Франсоа Оланд.

„Ние се надяваме, че новият период във Франция ще се различава много от предишния в турско-френските отношения“, посочи Реджеп Тайип Ердоган в Анкара преди посещението си в Словения, предава БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Премиерът на Турция пожела „популистките изказвания по време на кампанията за президентския вот във Франция да не намерят практическо приложение в политиката, защото в такъв случай това ще окаже неблагоприятно влияние върху отношенията Турция–Франция“.

Предизборната кампания във Франция беше белязана от силна антиимигрантска реторика, която се засили в речите на Никола Саркози между двата тура на вота в стремежа му да привлече поддръжниците на националистката Марин льо Пен.

Освен това Франция, която е дългогодишен икономически партньор на Турция, отказва категорична подкрепа за членството на страната в Европейския съюз и настоява Турция да признае арменския геноцид, което е основно противоречие в дипломатическите отношения между двете държави.

„На Никола Саркози не му остава нищо друго, освен да излезе във ваканция“, коментира Реджеп Тайип Ердоган загубата на досегашния държавен глава, който е непопулярен в Турция заради съпротивата си срещу членството на страната в ЕС.

„Г-н Саркози обеща, че ще напусне политиката. Той няма друг избор“, подчерта турският премиер.

#Турция #Франция #Реджеп Тайип Ердоган #Никола Саркози #Европейски съюз #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници