Открива се кинофестивалът в Кан, рекорден брой звезди ще дефилират по червения килим

Открива се кинофестивалът в Кан, рекорден брой звезди ще дефилират по червения килим
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Блясък, лукс, бижута и усмивки - всичко това ще дефилира на откриващия се тази вечер кинофестивал в Кан. Първи по червения килим ще преминат звездите от филма на Уди Алън „Кафе Съсайъти” Джеси Айзенберг и Кристен Стюарт. Продукцията открива 69-ото издание на феста. Журито с председател Джордж Милър трябва да връчи голямата награда „Златна палма” на 22 май. Мерките за сигурност по булевард Кроазет тази година са засилени заради неотдавнашните атентати в Париж и Брюксел.

Филмът на Уди Алън Cafe Society открива 69-ото издание на филмовия фестивал в Кан тази вечер. Един от най-големите празници на киното започва с рекорден брой заявени звездни гастроли на червения килим - и засилени мерки за сигурност заради неотдавнашните атентати в сърцето на Европа.

Журито, оглавявано от австралийския режисьор Джордж Милър вече пристигна в града и очаква пълния списък от 19 селектирани филма в конкурсната програма.

Първи по килима ще преминат звездите на "новия Уди Алън" Джеси Айзенбърг и Кристен Стюарт. Макар никога да не е бил част от конкурсната програма, 80-годишния американски режисьор е любимец на фестивала, а това е третият път, в който открива Кан със свой филм. В Cafe Society Айзенбърг играе млад мъж, който търси късмета си в Холивуд от 30-те години.

"Тази година ще има повече звезди, което е добре за фестивала, но не толкова добре за журналистите и критиците. Ще има лек елемент на досада. С тези мерки за сигурност, ще бъде доста изтощително да стигнеш там, където си се запътил. Повечето звезди винаги носят и повече пари. Това е добре за създателите на филми", коментира Джей Вайсберг - филмов критик на сп. „Варайъти”.

Големият конкурс е пълен с любимци и лауреати на Златната палма. Такива, два пъти, са братята Дарден, които ще покажат "Непознатото момиче", Кен Лоуч, който идва с "Аз, Даниел Блейк", румънския режисьор Кристиан Мунджиу. Сънародникът му Кристи Пую, Парк Чан-Ук, Педро Алмодовар, Джим Джармуш, който идва с две ленти, едната - документален филм за Иги Поп, са носители на други отличия от фестивала.

Блясък на червения килим ще донесат и премиери извън конкурса като филма на Стивън Спилбърг по Роалд Дал "БВГ" и Money Monster на Джоди Фостър, с който Джулия Робъртс дебютира на френската ривиера, а неин партньор е Джордж Клуни. Шон Пен показва своя филм „Последното лице”, в който блестят Шарлийз Терон и Хавиер Бардем.
В журито влизат Ванеса Паради, Кристен Дънст, Доналд Съдърленд, Мадс Микелсен, Валерия Голино, Ласло Немеш, Катайоон Шахаби и Арно Деплешен.



 

#кинофестивал #Кан #Уди Алън #мерки за сигурност #атентати #филми

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници