Кредиторите удължиха срока на заема за АЕЦ „Белене“ с 1 г.

Кредиторите удължиха срока на заема за АЕЦ „Белене“ с 1 г.
Част от заема ще бъде платен с кредит от Българския енергиен холдинг към НЕК. Кредитът ще бъде в размер между 50 млн. евро и 70 млн. евро, обясни Делян Добрев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Срокът за изплащане на заема за АЕЦ „Белене“ от 250 млн. евро, които Националната електрическа компания (НЕК) дължи на кредитни институции, ще бъде удължен с една година, обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

„Част от заема ще бъде платен с кредит от Българския енергиен холдинг към НЕК. Кредитът ще бъде в размер между 50 млн. евро и 70 млн. евро“, обясни министърът, цитиран от „Фокус“.

НЕК има свободни средства, които може да използва за частично погасяване на кредита за АЕЦ „Белене“. В такъв случай БЕХ най-вероятно ще кредитира НЕК с 50 млн. евро, като срокът за изплащане на останалата част от парите ще бъде удължен с една година.

Делян Добрев потвърди, че бордовете на НЕК и на БЕХ са взели решенията в петък и са ги договорили с кредитните институции.

„Все още се изчислява сумата, която се дължи от НЕК за готовия реактор за АЕЦ „Белене“, който вероятно ще стане седми реактор в АЕЦ „Козлодуй“, призна Делян Добрев, но подчерта, че сумата не е голяма.

Енергийният министър обясни, че когато се изясни размерът на дължимата сума, ще бъде договорен разумен срок за изплащането й, защото няма дефиниран краен срок за погасяването.

Делян Добрев призна, че потребителите все още не консумират по-евтиния с 11% природен газ, който Русия доставя на България от 1 април.

„Когато ДКЕВР определи тази нова цена, оттогава ще бъде по-евтин газът и за населението“, коментира министърът.

#АЕЦ „Козлодуй“ #заем #министър #Делян Добрев #Български енергиен холдинг #Национална електрическа компания #БЕХ #НЕК #АЕЦ „Белене“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници