Италия харчи 1 млрд. евро за реставрация на културното наследство

Италия харчи 1 млрд. евро за реставрация на културното наследство
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Италианското правителство обяви, че ще разпредели 1 милиард евро за основна реставрация и реконструкции на 33 музея, паметници и археологически обекти в цялата страна, включително Помпей, град Акуила който пострада от земетресение, и Уфици в Флоренция, предава сайтът Artprice.

Министърът на културата Дарио Франческини описа финансирането, което ще продължи до 2020 г., като „най-голямата инвестиция в културното наследство в историята на Италия”. Кампанията „Един милиард за култура” ще донесе така необходимия тласък на проекти, които са били забавени или отлагани през годините, поради липса на ресурси.

Град Акуила, намиращ се в централния регион Абруцо, който бе опустошен от земетресение през 2009 г., ще получи 30 милиона евро за да завърши рестравацията на своите средновековни стени, катедралата и църквата Санта Мария Паганика. Престижната миланска пинакотека Брера ще получи 40 милиона евро за дългоочакваното разширяване. След отпускането на безвъзмездна помощ от 18 милиона евро от италианското министерство на културата през миналата година, Уфици във Флоренция ще получи още 40 милиона евро за да приключи мащабния план за модернизация, който датира от 1960 г.

Допълнително финансиране също ще отвори коридора Вазари, намиращ се от другата страна на река Арно – идея, обмисляна от 1990 г. Коридора, обрисуван с портрети, и построен за фамилия Медичи от Джорджо Вазари през XVI век можеше да се посещава само с предварителна уговорка. Националният археологически музей на Неапол ще получи 20 милиона евро за да подобри своите изложбени пространства и достъп, докато музея Каподимонте ще получи 30 милиона евро за да обнови своите изложбени зали.

Дворецът на Бурбоните в Казерта, датиращ от XVIII век ще се сдобие с 40 милиона финансова помощ за да реставрира своята сграда и околния парк. Правителството също така инвестира в археологически обекти в региона: 40 милиона евро за Помпей, 25 милиона евро за € двадесет и пет метра за Кампи Флегрей, 20 милиона евро за Пестум и 10 милиона евро за Херкулан. 

#Италия #археология #музей #реставрация #паметници #земетресение #Абруцо #финансиране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници