Михаил Екимджиев: Законът за конфискацията е изключително нескопосан

Михаил Екимджиев: Законът за конфискацията е изключително нескопосан
Бих желал не по-малко мутрите да бъдат санкционирани, но не по този начин, защото по този начин има сериозен риск да пострадат добри хора, заяви Михаил Екимджиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Юристът Михаил Екимджиев определи новоприетия Закон за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност като „изключително нескопосан и зле направен".

„Този закон буквално разбърква правния мир в България. След 23 години кален и кървав преход справедливост не може да се постигне с конфискация на имущество," категоричен бе Михаил Екимджиев пред БНР.

По думите на юриста незаконното богатство в България е трансформирано по такъв начин, че то не може да бъде проследено.

„Бих желал не по-малко мутрите да бъдат санкционирани, но не по този начин, защото по този начин има сериозен риск да пострадат добри хора. Това вече е опасно. Това възражда пролетарски нагони," заяви Михаил Екимджиев.

Той изрази мнение, че правните органи в България никога не подхождат ерудирано и балансирано.

„Страхувам се, че след няколко години ще трябва да приемаме закон за реституция на конфискуваното по този Закон за конфискация имущество," каза юристът.

Според него новият закон ще заставя гражданите да доказват как „близките им са кътали паричките си в социалистическата си спестовна касичка или по сватби, когато са давани пари, за да съберат тези пари и да добият един апартамент".

„Това е безумно, защото никой не прави доказателства за парите, които са получени като такива дарения. Законът е концептуално сбъркан," подчерта Михаил Екимджиев, според когото Законът за конфискацията ще бъде интересен експеримент за западните посланици.

„Този закон повече ще навреди, отколкото ще помогне. Няма гаранции, че той ще бъде прилаган срещу лошите хора. Не трябва да се прави лош закон с презумпцията, че той ще бъде прилаган от едни добри хора и това ще помогне да се хванат лошите," обясни още Михаил Екимджиев.

Според него законът не осигурява гаранция, че един прокурор няма да се „саморазправи с някой, който му е антипатичен".

„Само през мен са минали 20 жалби на клиенти по стария закон. Старият закон е с една идея по-близък до изискванията на европейското право за баланс. Съдът в Страсбург отново ще бъде затрупан с лавина от български дела, като този път осъжданията за България ще бъдат за много пари. Тук ще бъдат присъждани обезщетения за материални вреди. Не само делата ще са много, а и обезщетенията ще са огромни. Този проблем, който сега е юридически и морален, ще стане политически и икономически," заключи Михаил Екимджиев.

#Михаил Екимджиев #Закон за отнемане на имущество #придобито от престъпна дейност #Закон за отнемане на незаконно имущество #Закон за конфискацията

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници