Саркози и Оланд в решителен двубой

Саркози и Оланд в решителен двубой
През двете седмици между първия и втория тур разликата в подкрепата на претендентите Никола Саркози (вляво) и Франсоа Оланд (вдясно) – в началото съответно 48% и 52% - в значителна степен се стопи
A A+ A++ A

Досегашният президент на Франция консерваторът Никола Саркози и социалистът Франсоа Оланд се изправят в решителна битка за поста на държавен глава на Франция.

Двамата стигнаха до балотажа на 6 май, след като получиха най-добри резултати във вота на първия тур на 22 април – съответно 27,18 % и 28,63%.

През двете седмици между първия и втория тур разликата в подкрепата на претендентите Никола Саркози и Франсоа Оланд – в началото съответно 48% и 52% - в значителна степен се стопи, предаде БГНЕС.

Президентските избори във Франция - втората най-голяма икономика в еврозоната и постоянната страна-членка на Съвета за сигурност на ООН с ядрен арсенал, са исторически, тъй като на тях за първи път от 1988 г. може да победи социалистически кандидат, отбелязва Би Би Си.

На последния предизборен митинг социалистическият кандидат Франсоа Оланд призова за мобилизация на привържениците си, изтъквайки, че победата не е сигурна и трябва да се извоюва.

Ако бъде избран 57-годишният Франсоа Оланд ще стане първият френски президент социалист след Франсоа Митеран (1981-1995).

Покачващата се безработица и дълговата криза в еврозоната доминираха предизборната кампания.

Никола Саркози обеща, ако бъде избран, да обърне посоката на кризата и да запази „силна Франция".

Франсоа Оланд от своя страна посочва, че държавата е в „сериозна криза" и има нужда от промяна.

Голямата въпросителна на втория тур днес е към кого от двамата противници ще отидат гласовете, подадени за кандидатката на крайната десница Марин Льо Пен, която на 22 април получи подкрепа от 17,9%, и в по-малка степен тези на центриста Франсоа Бейру (9,1%).

Над 43 милиона френски граждани в страната и зад граница имат право да гласуват на изборите, които ще завършат в 20:00 ч. местно време, след което се очаква да бъдат обявени предварителните резултати от вота.

#Франция #президентски избори #избори #Франсоа Оланд #Никола Саркози #Марин Льо Пен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници