Янев: България е взела неизгодни кредити заради Кунева

Янев: България е взела неизгодни кредити заради Кунева
500 хил. души се довериха на Меглена Кунева на изборите за президент, защото нямаха друга алтернатива, смята Яне Янев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Образът на Меглена Кунева е изваян от хора, които дърпат конците в политическия живот вече 22 г., заяви лидерът на РЗС Яне Янев.

Тези хора стоят зад нея, за да може Кунева да влезе в парламента с 15 депутати и да се наложи Бойко Борисов да се съобразява с нея и да не може без нея да направи правителство, каза Янев в ефира на ТВ7.

Меглена Кунева е нерегламентиран лобист на френската банка „Париба" и чрез нейните лични протекции държавата е взела в особено големи размери неизгодни кредити по време на управлението на Станишев, добави той.

По думите му Кунева винаги е подкрепяла проекта „Белене" като министър, а сега каза, че е мегаломански. Според него кредитите на Българския енергиен холдинг от 500 млн., взети от „Париба", са уредени от Кунева.

„500 хил. души й се довериха на изборите за президент, защото нямаха друга алтернатива. Няколко олигарси щедро я финансираха, а социолози внушаваха, че ще отиде на балотаж”, обясни Янев постиженията на дамата и заяви, че разполага със солидни доказателства.

По повод Комисията в Парламента за разследване на мандата на президентската двойка Първанов-Марин, чиято дейност беше прекратена от Конституционния съд, Яне Янев изрази надежда, че идната седмица ще бъде създадена нова комисия, която ще проверява действията на изпълнителната власт по преписките, свързани с даване и отнемане на българско гражданство, помилванията и държавните вземания.

По думите му той разполага с доказателства, че рецидивисти, престъпници, убийци, с повече от едно убийство, наркотрафиканти, хора, извършвали тежки корупционни схеми, са били помилвани от президентската двойка Първанов-Марин.

„Има дори писма на засегнати близки роднини на жертвите, в които те молят Първанов и Марин, престъпникът да не бъде пускан, защото се боят от отмъщение, но въпреки това помилванията са извършени”, посочи Янев.

Той беше категоричен, че ще изискат справка от министъра на вътрешните работи за повторно извършени престъпления от помилваните и добави, че сред тях има и такива, които са заминали в чужбина още когато не им е била изтекла давността да напускат границата.

По думите му се е търгувало с помилванията и Първанов и Марин трябва да са наясно, че няма как да се крият зад имунитета, който са имали през своя 10 годишен мандат.

Янев цитира становище на Комисията за помилванията към Президентството, която категорично заявява за конкретно помилване, че „ще постави под съмнение лансираните от президента идеи за борба с корупцията по високите етажи на властта", но, въпреки това престъпникът е помилван с 6 г. от 12 годишна присъда.

Янев заяви, че има и опрощаване на държавни дългове на общински съветници от левицата и от ДПС, които са работили за двойката Марин и Първанов на изборите, както и фрапиращи случаи на опростени суми и на корумпирани държавни служители.

„Няма проблем да опростиш дълга от 1000 лв. към топлофикация на баба Пенка, която взима 150 лв. пенсия, това дори може да бъде хуманен акт. Когато обаче опростиш дълговете на изнасилвач и наркотрафикант, който е част от организирана престъпна група в рамките на ЕС, тогава се лепи етикетът на България, че е най-мафиотската държава”, каза Яне Янев в заключение.

#Яне Янев #Меглена Кунева #РЗС #Париба #България #Бойко Борисов #избори #Белене #ЕС #Първанов #Марин #Станишев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници