Първан Симеонов: В политиката има "мъртво вълнение", мирише на избори

Първан Симеонов: В политиката има "мъртво вълнение", мирише на избори
БГНЕС
A A+ A++ A

В момента има мъртво вълнение в политическия процес, а в такива времена могат да изплуват и политически трупове. Мирише на избори. Така обрисува актуалната политическа ситуация политологът Първан Симеонов в предаването „Нещо повече“ на БНР.

"Ако бях на мястото на Бойко Борисов, отдавна щях да съм се замислил за преформатиране на тази коалиция. ГЕРБ вече не е същият. Етническото поле не е същото. Амбицията на ДОСТ е доста сериозна, а Пеевски е контролирано избутан. Зреят нови алтернативи срещу елита. Април е месец на ослушване на партиите и опипване на почвата, на умуване и партийни совалки. Предстоят още няколко седмици на взаимно дебнене и пресмятане", коментира политологът.

В този Изборен кодекс има ценностен сблъсък на две философии. Сблъскват се двата въпроса – българите по света да гласуват и чуждото вмешателство в българската политика да бъде намалено, посочи още Първан Симеонов.

"Изборното законодателство не може да бъде постоянно кърпено „на коляно“. Свикнахме, че преди всеки избор имаме прекрояване на ИК, при това по същество. Твърде набързо, твърде на пожар и твърде коалиционно се обсъждат промените", обясни той.

Политологът нарече форма на прочистване на избирателните списъци въвеждането на задължителното гласуване и отстраняването на избиратели от списъците.

Заблуда е, че с процедурни промени в изборното законодателство може да се върне доверието в системата. То подскача нагоре само когато харизматици-популисти идват на власт, изтъкна още Първан Симеонов, според когото изборната ни процедура не е толкова лоша и трябва да се оптимизира с леки, плавни и осмислени стъпки.

Политологът определи референдума на Слави Трифонов като не особено продуктивен и по-скоро популистки и допълни, че досегашните референдуми се фокусират върху твърде технически въпроси. По-смислени са ценностни въпроси, а не експертни въпроси, за които трябва да носи отговорност политическият елит, а не обществото. Но този референдум в момента плаши, смята Симеонов.

Референдумите са „ядрено оръжие“. Референдумите са лукс за зрели демократични общества, а ние не сме от тях, подчерта политологът.

#Първан Симеонов #референдум #изборно законодателство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници