Лошите кредити са се свили до петгъдишно дъно

Лошите кредити са се свили до петгъдишно дъно
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

През март 2016 г. обемът на лошите кредити в банковата ни система падна под 8,5 млрд. лв. за първи път от юни 2011 г. Това сочи статистиката на БНБ.

Размерът на необслужваните заеми намалява вече 11 поредни месеца и за 17-и път поред, смятано на годишна база. През март понижението е от 0,63 на сто на месечна и 8,54 процента на годишна база до 8,493 млрд. лв. За последно обемът е бил под границата от 8,5 млрд. лв. през юни 2011 г., когато е възлизал 8,3 млрд. лв.

Продажбите на пакети с необслужвани кредити бяха по-интензивни в последните месеци на 2015 г. на фона на подготовката на трезорите за предстоящия преглед на качеството на активите и стрес тестовете, които започнаха през февруари, уточниха експертите.

В третия месец от новата година необслужваните потребителски кредити намаляват с 0,13 на сто на месечна и 18,8 процента на годишна база до 957,7 млн. лв.

Същевременно делът на лошите жилищни заеми остава 19,7 на сто, колкото е бил и през февруари. Обемът на лошите т. нар. други кредити намалява с 0,64 на сто спрямо февруари 2016 г. до 183,7 млн. лв.



#лоши кредити #статистика #БНБ #трезори #стрес тестове #банкова система

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници