Египет изгуби две трети от туристическите си приходи

Египет изгуби две трети от туристическите си приходи
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Това съобщава за "Ройтерс" съветник в министерството на туризма в страната като илюстрация за сериозните затруднения, изпитвани от индустрията, носеща ценна валута в бюджета.

Едва 1.2 милиона туристи са посетили земята на фараоните в сравнение с 2.2 милиона в периода януари-март 2015 г., допълва Адла Рагаб.

Целта на властите в Кайро бе да привлекат 12 милиона гости годишно до края на 2017 г., включително с разширяване обхвата на полетите на националния превозвач EgyptAir, заяви министърът на туризма Йехия Рашид в интервю за "Ройтерс". Агенцията припомня, че повече от 14.7 милиона души са посетили като туристи страната през 2010 г. - последната преди т.нар. Арабска пролет. През 2011г. броят им рязко намаля до 9.8 милиона души.

"Мнозина европейски авиопревозвачи спряха полетите си до Шарм ел Шейх. Твърде рано е да се каже какви ще са дългосрочните последици от катастрофата на руския самолет", коментира анализатор в STR - компания, консултираща туристическия сектор.

Президентът Абдел Фатах ал Сиси бе последният, която призна, че трагедията, отнела живота на 224 души, е терористичен акт. Организацията "Ислямска държава" пое отговорността и твърди, че неин последовател е поставил експлозивното устройство, взривило чартърния самолет над Синайския полуостров през октомври 2015 г.

Другият инцидент, отразил се на туризма, е убийството на италианския студент Джулио Реджени, чието тяло със следи от изтезание бе открито захвърлено край пътя през февруари. Случаят предизвика обвинения за масова полицейска бруталност в страната, особено след като източници от египетското разузнаване и полиция заявиха пред Reuters, че малко преди гибелта си Реджени е бил задържан. Официално египетските власти категорично отричат той да е бил в ареста.

#Египет #туризъм #приходи #авиопревозвачи #Шарм ел Шейх #туристи #Арабска пролет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници