Еврогрупата не вижда причини за ново „подстригване“ на гръцкия дълг

Еврогрупата не вижда причини за ново „подстригване“ на гръцкия дълг
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Под устойчивост министрите от еврогрупата имат предвид възможността Гърция да обслужва дълга си, без да трупа нови задължения, допълва в. „Файненшъл таймс“.

С това Германия и още няколко страни от еврозоната потвърдиха позицията си срещу частично опрощаване на гръцки дълг. По това те се различават с Международния валутен фонд (МВФ), според който без опрощаване дългът на Гърция няма да е устойчив. „Анализът по устойчивостта на дълга ще реши дали са необходими допълнителни мерки в помощ на Гърция, каза Шойбле след края на срещата в събота, цитиран от Bloomberg.

Преговорните екипи от Гърция и тройката ЕС, ЕЦБ и МВФ още не са постигнали съгласие по бъдещите реформи, договорени принципно в третия кредитен пакет, който е на обща стойност 86 млрд. евро. За да стане това, Гърция трябва да гласува и наложи мерки, които да осигурят 1.7 млрд. евро, с които да се запълни прогнозният бюджетен дефицит за 2017 и 2018 г., припомня в. „Катимерини“.

Времето за одобряване на тези мерки от гръцкия парламент, което да отключи нов транш от свежи капитали, намалява бързо. В петък правителството на Алексис Ципрас внесе за обсъждане в парламента законопроект за реформа на пенсионната система и за увеличаване на непреките данъци.

Според информация на „Катимерини“ сред предложението мерки е увеличаване на основната ставка на данък добавена стойност от 23% на 24%. Това определено не е от полза за икономиката, защото стимулира укриването на данъци, коментира вестникът и посочва, че приходите от ДДС от 2009 до 2015 г. са намалели с 3.5 млрд. евро в абсолютни стойности.

#Гърция #дълг #еврогрупа #Волфганг Шойбле #Германия #ДДС #Алексис Ципрас #транш

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници