Община Кирково не разреши на превозвачите да блокират по Великден граничния пункт „Маказа – Нимфея“

Община Кирково не разреши на превозвачите да блокират по Великден граничния пункт „Маказа – Нимфея“
БГНЕС
A A+ A++ A

Съюзът на международните превозвачи, който с писмо преди дни уведоми крайграничната община Кирково за протестна блокада по Великден, получи отказ. Не можем да дадем разрешение за подобни действия на превозвачите, те не са нормални и рационални, и ние категорично не сме съгласни с обявеното намерение за блокада на граничния пункт с Гърция, заяви кметът на Кирково Шинаси Сюлейман. Той е провел срещи с бизнеса, на които предприемачи, търговци, хотелиери и др. са изразили твърдо неодобрение за готвения протест, и са подчертали, че подобни действия са единствено във вреда както на тях, така и на избора на всички българи и гърци за празничните дни.

Сюлейман посочи още, че общинската администрация е обсъдила ситуацията и с полицията, за да бъдат елиминирани всякакви пречки пред пътуващите в двете посоки и с цел обявената блокада да бъде предотвратена. В писмото си превозвачите уведомяват общинската власт в Кирково, че смятат да блокират ГКПП „Маказа – Нимфея“ в 10 ч. сутринта на 29 април и това ще продължи до 8 май, като диапазонът за пропускане на превозни средства ще се ограничи до няколко часа дневно. За графика на пропускането те щели да съобщят допълнително.

Решението на Съюза им е следствие от стачните действия на гръцките фермери, които продължиха повече от 40 дни в началото на тази година. Икономическите и финансови загуби, които българските превозвачи натрупаха, възлизат на над 10 милиона евро, което доведе до затруднения на българския транспортен бизнес, това е уточнението за причините, които са довели до решението им за протестни действия на границата. Все още обаче действа официалното решение по този път да се пропускат само автомобили до 3,5 тона и по него преминават леки автомобили и бусове. Областният управител на Кърджали Илия Илиев неотдавна настоя пред българското Външно министерство да постигне съгласие с гръцкото да се пропускат автобуси с цел развитие на двустранния туризъм, но такова още няма.

#Кирково #превозвачи #блокада #Шинаси Сюлейман

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници