Дянков: Заплатите на митничарите нагоре с 25% за един мандат

Дянков: Заплатите на митничарите нагоре с 25% за един мандат
30% от митничарите обаче не са успели да попълнят някои елементарни въпроси от задължителния митнически тест. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Само в рамките на този мандат, благодарение на структурните реформи, е увеличена средната заплата в митниците като реална стойност с около една четвърт, заяви финансовият министър Симеон Дянков.

30% от митничарите обаче не са успели да попълнят някои елементарни въпроси от задължителния митнически тест, коментира Дянков по време на парламентарния контрол, цитиран от Дарик.

Явно в митниците продължава да има проблеми с компетентността и лоялността на служителите, допълни вицепремиерът.

През последните две години в Агенция „Митници“ бяха въведени някои нови правила и структури, които регламентират процесите в управлението на човешките ресурси, каза Дянков и допълни, че вече задължително има конкурси и тестове с казуси за оценка на професионалната компетентност.

„Това за мен като финансов министър бе една от първите неприятни изненади. Като се направи първият тест, се оказа, че около 30 процента от митничарите, които са на пунктовете, не могат да попълнят някои елементарни отговори на въпроси от самия митнически кодекс“, посочи той.

„След това тези тестове се разшириха. На базата на всички тестове, които са задължителни от 2009 година досега за служителите, бяха освободени групи или отделни служители, а част от другите групи, включително тази, за която се говори в Митница „Свиленград“, е благодарение на тази функционална промяна. Доколко е успешна тя, можем вече да съдим, при положение че продължаваме да имаме някои проблеми в Митница „Свиленград“ и някои от другите митници“, каза още Дянков.

„Митничарите получават доста добри заплати, така че една от темите, от които трябва да излезем като общество, е, че те са склонни на някои нередности, защото не получават достатъчно пари“, каза вицепремиерът.

След около месец и половина може да отпадне ДДС-то върху дарителските SMS-и, стана ясно по време на контрола от думите на финансовия министър Симеон Дянков.

Той обаче обясни, че първо трябва да се допита до европейските институции, за да се реши как да бъде нормативно уредено това.

Дянков допълни, че е поискал анализ как в други европейски страни стои този въпрос и как той да бъде решен в България.

#Свиленград #митници #митничари #Министър на финансите #вицепремиер #Симеон Дянков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници