Българите в чужбина ще гласуват само в консулства и посолства

Българите в чужбина ще гласуват само в консулства и посолства
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Промяната, за която настоява Патриотичният фронт, бе отхвърлена от правната комисия. Днес обаче тя получи подкрепата на 139 депутати - 71 от ГЕРБ, 24 от БСП, 7 от РБ, 17 от ПФ, 4 от БДЦ, 5 от "Атака", 10 от АБВ и 1 независим, 35 бяха "против" - 28 от ДПС, 4 от Реформаторския блок, 1 от БДЦ и 2 независими, и 8 "въздържал се" - 3 от Реформаторския блок и 5 от БДЦ.. Това е една от темите, които са обсъдили премиерът Бойко Борисов и съпредседателят на ПФ Валери Симеонов.

По сегашния Изборен кодекс секции се образуват, където има дипломатическо или консулско представителство при наличие на не по-малко от 20 избиратели, подали заявление, и извън тях – при наличие на не по-малко от 40 избиратели, подали заявление.

Възможност за секции извън дипломатическите и консулските представителства могат да се отварят и по преценка на ръководителите им въз основа на общия брой подадени заявления или на общия брой на гласувалите на предходни избори, включително и когато броят на подадените заявления за определено място е по-малък от 40.

Заради обема на текстовете, които трябва да бъдат гласувани, редовният парламентарен контрол няма да се проведе.
"Искам дебело да подчертая, че сме изключително удовлетворени от днешното гласуване на текстовете, свързани с българите в чужбина", обяви Валери Симеонов по време на съвместен брифинг с ПГ на ГЕРБ в НС след срещата с премиера. Симеонов обясни, че след вчерашното приемане на задължителното гласуване и реакциите на голяма част от медиите и за съжаление на някои народни представители те с Красимир Каракачанов са били притеснени за бъдещето развитие на вече одобрените текстове на ИК.

„В тази връзка аз поисках среща с г-н Цветанов, за да уточним как ще вървят занапред нещата и дали въобще ще вървят. В тази връзка той предложи да покани премиера“, каза Валери Симеонов и уточни, че по време на срещата са били изяснени позициите.

Управляващите забързват електронното гласуване, но референдумът на Слави Трифонов остава за юли.

На срещата днес между премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, шефа на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов и председателя на групата на "Патриотичния фронт" Валери Симеонов било решено да се съкратят сроковете за въвеждане на електронното гласуване и да се проведе експеримент още на президентските избори през октомври тази година. Това съобщи пред журналисти Цветанов. По думите му идеята е, ако има техническа възможност и гаранции за сигурността на вота, електронното гласуване да бъде въведено изцяло на първите парламентарни избори, които трябва да бъдат през 2018 г.

#Народно събрание #Изборен кодекс #депутати #гласуване #посолства #консулства #Патриотичен фронт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници