Турбьорн Ягланд : Магистратите в България служат на държавата, а не на хората

Турбьорн Ягланд : Магистратите в България служат на държавата, а не на хората
БГНЕС
A A+ A++ A

Проблем в България е манталитетът, каза пред журналисти генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд, който е у нас заради конференцията на министри на правосъдието и представители на съдебната власт за укрепване на независимостта на съдебната система в държавите от Съвета на Европа.

По думите на Ягланд все още у нас има остатъци от миналото и някои магистрати мислят, че служат на държавата, а не на хората. Той посочи, че това е проблем при всички постсоциалистически държави, но у нас се забелязва прогрес и нещата вървят в правилната посока, съобщава БТА.

Ягланд заяви, че доста държави - членки на Съвета на Европа, имат проблем с независимостта на прокуратурата от органите на изпълнителната власт и е важно независимостта да се укрепи.

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева коментира, че с предстоящи промени в Закона за съдебната власт ще се направи така, че по-висшестоящите прокурори да дават единствено писмени и мотивирани указания на колегите си, които да не водят до промяна във вътрешното убеждение за решаване на конкретните казуси. Тя добави, че ако указанията не съответстват на закона, прокурорите ще могат да отказват да ги изпълнят.

Министърът заяви, че всеки прокурор ще бъде подчинен единствено на административния си ръководител, за да се преодолее критиката, че всички са подчинени на главния прокурор. По думите й пред главния прокурор ще отговарят единствено прокурорите от Върховната касационна прокуратура и ръководителите на апелативните прокурори.

#прокурор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници