Министри от балканските държави обсъждат в Гърция мерки срещу бежанската криза

Министри от балканските държави обсъждат в Гърция мерки срещу бежанската криза
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вътрешните и външните министри от четири балкански държави - България, Гърция, Албания и Македония, се събират в Солун на двудневна среща на 21 и 22 април, на която ще обсъждат мерки за овладяване на бежанската криза в Европа. Срещата е по инициатива на министъра на външните работи на Гърция Никос Кодзиас. От българска страна участие ще вземат министърът на външните работи Даниел Митов и заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев.

Министрите на външните работи на четирите държави ще се срещнат днес. На 22 април (петък) ще се състои среща на министрите на вътрешните работи, както и съвместно заседание на министрите на външните и на вътрешните работи. След срещата ще се проведе пресконференция.

Вчера гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че бежанският наплив към страната му е намалял значително през последните месеци и обяви подкрепата на правителството си за споразумението между ЕС и Турция за овладяване на мигрантската криза.

Според Ципрас преди няколко месеца в страната му ежедневно са пристигали по 3000-4000 души, докато сега броят им е намалял до 50-60 мигранти на ден, цитира думите му "Ройтерс".

В същото време около 50 0000 бежанци и имигранти остават блокирани на гръцка територия, след като в края на февруари Австрия и страните от т.нар.балкански маршрут на практика затвориха границата си за имигранти. Десетки хиляди хора останаха в импровизирани лагери край Идомени до гръцко-македонската граница, въпреки призивите на Атина те да се преместят в специално създадените убежища вътре в страната.

Правозащитни организации обвиняват Гърция заради лошите условия в приемните центрове. По думите им споразумението между ЕС и Турция в разрез с международното право.

Миналата седмица папа Франциск посети остров Лесбос и на връщане взе със себе си три бежански семейства.

#министри #Солун #Гърция #Албания #Македони #България #мигранти #Идомени #Ципрас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници