Централният регистър на особените залози преминава към Агенцията по вписванията

Централният регистър на особените залози преминава към Агенцията по вписванията
БГНЕС
A A+ A++ A

Централният регистър на особените залози (ЦРОЗ), който сега е самостоятелно юридическо лице към Министерството на правосъдието, да премине към Агенцията по вписванията като още един важен етап от регистърната реформа.

Това се предлага в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за особените залози, приет от правителството днес. Проектът на закон ще бъде предложен на Народното събрание за одобрение, предаде репортер на БГНЕС.

Промяната ще доведе до цялостната електронизация на регистъра с цел предоставяне на електронни услуги и превръщането му в публично достъпна база данни за вписаните обстоятелства по Закона за особените залози. Същевременно, с промяната се цели повишаване на ефективността на регистрите, администрирани от Агенцията по вписванията, оптимизиране на бюджетните разходи по воденето и съхраняването им, интегриране на предоставяните административни услуги, както и оптимизиране на цялостната структура в системата на Министерството на правосъдието.

Със създаването на възможност за електронен достъп до информацията се доразвива въведеният принцип на публичност на ЦРОЗ. Възможността за ползване на електронни услуги ще доведе до намаляване на административната тежест и спестяване на значителен организационен и финансов ресурс – услугите, предоставяни от регистъра, ще са достъпни за гражданите и бизнеса от всяко териториално звено на Агенцията по вписванията. Предвидена е и опция за подаване на заявленията за вписване освен на хартиен носител и по електронен път, като начинът на подаване и изискванията за съдържание, форма и формат ще се уредят в специална наредба.

Втората група предлагани промени целят преодоляване на неясноти и празноти в закона, както и създаване на гаранции за законосъобразно протичане на процесите и възвръщане на доверието на гражданите и бизнеса при упражняване на правото на договаряне и стопанска инициатива. Предвиждат се детайлни промени в процедурата по учредяване на залога, правата на заложните кредитори и конкуренцията между тях, ефекта на вписването, разпореждането със заложените вещи, действието на залога спрямо трети лица и др.



#Агенцията по вписванията

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници