Раул Кастро остава лидер на кубинските комунисти

Раул Кастро остава лидер на кубинските комунисти
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Раул Кастро остава на поста първи секретар на ЦК на Кубинската комунистическа партия (ККП) за нов мандат, предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление на партията. По данни на агенция няма промени и във висшето ръководство на партията. На 16 април в Куба се откри седмия конгрес на Комунистическата партия. 

В четири работни комисии, делегатите прегледаха документи, свързани с бъдещето на страната като концептуализация на икономическия и социален модел за развитие на обществото, както и национален план за развитие до 2030 г. Конгресът на кубинската компартия идва само месец след историческото посещение на американския президент Барак Обама в столицата Хавана.

Визитата беше поредния жест в рамките на възстановяването на дипломатическите отношения между идеологическите врагове. Кастро обаче отрече Острова на свободата да възприема американската икономическа пътека. „Неолибералните формули, които предписват усилена приватизация на държавни активи и услуги като образованието, здравеопазването и социалното осигуряване никога няма да бъдат част от кубинския социализъм”, заяви 84-годишният лидер, който наследи на поста брат си Фидел през 2008 година.

„Частното предприемачество ще се развива в определени граници и ще бъде спомагателен елемент в икономическата рамка на страната”, заяви Кастро, като не пропусна да обвини Вашингтон за петдесетгодишното икономическо ембарго. В рамките на втория си президентски мандат Обама не спира да апелира пред американския конгрес санкциите от времето на Студената война да бъдат свалени.

 

#Раул Кастро #Куба #комунисти #предприемачество #ембарго #Обама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници