Румъния откри газ в Черно море, очакваме да има и у нас! Ако открием, спестяваме по 6 млрд. долара годишно

Румъния откри газ в Черно море, очакваме да има и у нас! Ако открием, спестяваме по 6 млрд. долара годишно
A A+ A++ A

В петък сондажният кораб Noble Globetrotter II се отправя към блок „Хан Аспарух“ в дълбоко Черно море. Очакванията са в този проучвателен район да бъдат открити значими находища на природен газ. Основание за това дават предварителните геоложки проучвания и фактът, че в единия блок в съседна Румъния вече са открити 84 млрд. куб. м. газ. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в Бургас при представянето на сондажния кораб Noble Globetrotter II. Той ще се отправи към блок „Хан Аспарух“ в петък, където ще извърши проучване през 200 метра воден стълб.

България може да си спести до шест милиарда долара годишно, ако започне да добива свой газ и нефт, подчерта министър-председателят Бойко Борисов.

Плавателният съд ще започне проучване на Черно море в блока "Хан Аспарух", където ще бъде направен дълбоководен сондаж за газ и нефт.

По думите на Борисов България е можела да добива свой природен газ и нефт и вместо да плаща милиарди долари годишно, може да ги инвестира в социални дейности и отделно да продава.

Той посочи Румъния за пример, която е намалила вноса на тези ресурси до 10 процента. Останалото е собствен добив.

В изказването си премиерът изрази надежда сондажът да даде резултат и да бъде открит запас от нефт и газ в проучвания район.

Работата по проучването за газ и нефт в блока "Хан Аспарух" в Черно море ще продължи 4-5 месеца, обясни страна министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Министър Петкова подчерта дългия път, който извървя страната ни в посока на разработване на собствен добив. След като през 2012 г. бе сключен договорът за търсене и проучване в блок “Хан Аспарух”, сега предстои консорциумът между Тотал, Репсол и ОМВ – доказани енергийни компании, да извършат първия сондаж „Полшков-1“ с местоположение на около 128 км източно от гр. Варна и дълбочина до 5 600 м. През следващите повече от 4 месеца ще бъдат обследвани две геоложки структури, от които се очаква да бъдат открити нефт, природен газ и кондензат.

След приключването на първите сондажни дейности ще бъде извършен анализ на резултатите и ще бъде оценена перспективността на блока, а  през следваща година предстои да бъде прокаран и вторият проучвателен сондаж.

Следваме ясна политика за диверсификация на енергийните ресурси за страната“, каза още Петкова. По нейните думи този път преминава през разработването на собствен добив и изграждането на междусистемната свързаност чрез реализацията на интерконекторните газови връзки на България и съседните страни.

Ефект от разработването на собствени находища ще има и върху българската икономика. Освен заплатения бонус в размер на 80 млн. лева при влизането в сила на договора за търсене и проучване на нефт и газ в блок „Хан Аспарух“, титулярят на разрешението заплаща ежегодно годишна такса площ в размер на 1,138 млн. лева, като за 5 години средствата възлизат на повече от 5,7 млн. лева. По този начин се стимулира устойчивото развитие както на местно, така и на национално ниво.

Представеният днес сондажен кораб Noblе Globetrotter II ще осигури дълбоководни сондажни услуги за прокарване на сондажа Полшков-1. Платформата е последно поколение сондажен кораб с динамично позициониране.

#блок "Хан Аспарух" #природен газ #проучване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници