Дол: Българите да се пенсионират по-късно

Дол: Българите да се пенсионират по-късно
Според Дол реформата, макар и тежка за гражданите, е необходима във времената на дефицит и висок дълг, срещу които са изправени европейските икономики. Снимка: Правителство на Румъния
A A+ A++ A

Пенсионната реформа, предложенa от българското правителство, е стъпка към продължаване на процеса на реформи в страната и балансиране на нейните публични финанси.

Това заяви председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент (ЕП) Жозеф Дол, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

Според Дол мерките за постепенно повишаване на възрастта за пенсиониране при навършване на 65 години за мъжете и 63 години за жените, започвайки от януари 2012 година, отразяват реално текущата икономическа и финансова ситуация в Европа.

По думите му усилията на България за реформи са в пълен синхрон с опитите на Европейския съюз да преодолее кризата и да предотврати бъдещи икономически кризи.

„Повишаването на трудовия стаж до 43 години за мъжете и до 40 години за жените е решителна и разумна мярка. Във времена на мрачни перспективи правилното решение е промяна на модела, а не генериране на допълнителен дефицит“, коментира той.

Дол смята, че с тази реформа българското правителство показва загриженост както към днешните, така и към бъдещите поколения.

,,Реформа като тази може и да е тежка за гражданите, но тя е необходима във времена, когато силни европейски икономики са изправени пред дефицит и висок дълг“, подчертава той.

#Жозеф Дол #Европейска народна партия #Европейски парламент #ЕНП #ЕП #пенсионна реформа #възраст за пенсия #пенсиониране #Европа #Европейски съюз #трудов стаж #дефицит #дълг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници