77 са вече жертвите на разрушителното земетресение в Еквадор

77 са вече жертвите на разрушителното земетресение в Еквадор
AFP/ Фокус
A A+ A++ A

Броят на жертвите на земетресението в Еквадор нарасна до 77 души, пострадалите от него са 588 души, съобщи вицепрезидентът на южноамериканската страна Хорхе Глас Еспинел, цитиран от ТАСС.

Според данни на Института по геофизика на Еквадор край бреговете на страната е регистриран трус с магнитуд 7,8. Огнището на труса е в района на град Педерналес, провинция Манаби, на дълбочина 20 километра.

Мощният трус е предизвикал разрушения в столицата Кито, както и в градовете Гуаякил, Сан Мигел де лос Банкос и Манта. Земетресението е усетено също в Перу и Колумбия, но там няма информация за жертви. Трусът е разлюлял сгради на около 100 мили от епицентъра и е предизвикал рухването на мост. Вицепрезидентът на Еквадор Хорхе Глас заяви, че над 10 хиляди войници и 3500 полицаи са изпратени в засегнатите зони.

Седем вторични труса са регистрирани край бреговете на Еквадор след силното земетресение. Най-силният е бил с магнитуд 5,6 по Рихтер и е регистриран малко след 10 часа българско време в неделя.

Първото земетресение с епицентър около крайбрежния град Муисне е разрушил надлез в град Гуаякил – на около 300 км отдалеченост. Трусът е разклатил и сгради в столицата Кито, което накарало местни жители да напуснат домовете си.

Тревогата за цунами, която бе обявена след земетресението, е отменена.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници