Бум на споразуменията за разсрочено плащане на парното

Бум на споразуменията за разсрочено плащане на парното
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Три пъти се е повишил броят на потребителите на топлоенергия в София, които са преминали към договори за разсрочено плащане. За миналата година са сключени около 8 000 споразумения, а от началото на тази година вече са над 5 000, на обща стойност от 7,5 млн.лв. 

При такива споразумения длъжниците плащат първоначално 30 % от общата сума, която дължат, а остатъкът се разсрочва за до 7 месеца.

От три години насам Борислав се съди с „Топлофикация”-София. Част от задълженията му са отпаднали по давност, а за останалите 1300 лева е сключил споразумение за разсрочено плащане. Със съдебните разходи задълженията му набъбнали с 2 000 лева.

„Като знам колко са делата и съдебните разходи, реших споразумение да направя, принудиха ме”, заявява той.

Борислав изчислява, че с парите, които плаща всеки месец за парно, е можел да си купи лаптоп на изплащане.

„По 103 лева в продължение на шест месеца, плюс 25-30 лева сградна инсталация, която е непоискана стока”, обяснява Борислав.

Именно за тази такса омбудсманът Мая Манолова сезира Върховния касационен съд, защото според нея е незаконна. А междувременно 22 на сто от абонатите на „Топлофикация” са ѝ длъжници.

„Клиентите на „Топлофикация” много ясно разбраха, че не следва да има неплатени сметки”, заяви Елизабет Павлова от „Топлофикация”-София.

Вариантът за разсрочено плащане на сметките за парно и топла вода е в сила от миналата година, след решение на Столичния общински съвет.

„Разбира се, най-доброто би било, ако цените са социално поносими и те се заплащат регулярно, тогава не бихме стигнали до тази възможност, но явно още не е по джоба на всички граждани”, коментира Милка Христова, общински съветник от БСП.

Повече от 850 абонати на „Топлофикация”- София са сключили такива споразумения при вече заведени дела от дружеството срещу тях. В тези случаи съдебното производство се спира.

„При спирането на съдебното производство няма опасност да се премине на следваща фаза на съдебния процес и хората да бъдат натоварени с допълнителни разходи”, обясни Елизабет Павлова.

От началото на годината „Топлофикация” е завела 1828 дела. По половината от тях вече има постигнато споразумение с клиента. За минала година делата са били 15 000 за обща сума от 22 млн. лв.

 

 

#Топлофикация - София #разсрочено плащане #сградна инсталация #Мая Манолова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай