ЕК отпуска на Бангладеш 5 млн. евро заради наводнения

ЕК отпуска на Бангладеш 5 млн. евро заради наводнения
"Европейската солидарност е необходима и затова Комисията ще подпомогне финансирането на непосредствените нужди на най-уязвимите сред засегнатите", каза в изявление Кристалина Георгиева/ Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия ще предостави 5 млн. евро за неотложна хуманитарна помощ на жителите на Бангладеш, станали жертва на наводненията в страната, обявиха от Представителството на ЕК в София.

Финансирането цели да осигури храна, чиста питейна вода, подслон и достъп до здравеопазване за хората, които са изгубили домовете и имуществото си по време на бедствието.

По данни на ЕК наводненията са засегнали около един милион жители на Бангладеш досега. Над 200 хил. души бяха принудени да изоставят домовете си и да търсят спасение другаде. Очаква се повечето наводнени райони да останат под водата в продължение на няколко месеца.

„Хуманитарната ситуация в Бангладеш е бедствена: стотици хиляди хора са без дом след последните порои. Европейската солидарност е необходима и затова Комисията ще подпомогне финансирането на непосредствените нужди на най-уязвимите сред засегнатите", заяви в съобщение до медиите Европейският комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и управление на кризи, Кристалина Георгиева.

Тя допълни, че неизменен приоритет за действията на ЕК ще бъде и намаляването на риска за оцелелите от наводненията.

Експертният екип на Комисията в Бангладеш ще продължи да наблюдава развитието на извънредната хуманитарна ситуация.

Бангладеш и Европейският съюз поддържат отношения от 1973 г. Европейската комисия е отпуснала на Бангладеш хуманитарна помощ в размер на почти 54 млн. евро от 2009 г. досега.

Бангладеш е силно застрашен от тежки наводнения през сезона на мусоните, тъй като е разположен на нивото на морското равнище. Средства, отпускани от ЕС се използват за подобряване на системи за ранно предупреждение срещу циклони, бури и наводнения, за обезопасяване на сградите, за поддръжка на крайбрежните укрепления и изграждане на по-добра канализация.

#Кристалина Георгиева #Бангладеш #ЕК #ЕС #наводнения #хуманитарна помощ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници