Европарламентът отправи остри критики към Турция заради нарушения на човешките права и демокрацията

Европарламентът отправи остри критики към Турция заради нарушения на човешките права и демокрацията
БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският парламент отправи остри критики към Турция заради проблемите с правата на човека и демокрацията. Необвързващата резолюция, приета от евродепутатите в Страсбург, призовава правителството в Анкара за бързи законодателни мерки, съобщава БНР.

Европейският парламент изразява дълбоко безпокойство заради „отстъплението от зачитането на демокрацията и принципите на правовата държава в Турция“. Според евродепутатите цялостният темп на реформите в Турция се е забавил значително и страната не отговаря на критериите за членство в ЕС в ключови области, като независимостта на съдебната система, свободата на събранията, свободата на изразяване на мнение и зачитането на правата на човека.

Критиките идват в момент, когато съюзът очаква помощ от турските власти да спират нелегалния миграционен трафик към Гърция и да приемат обратно мигрантите. В тази връзка докладчикът по темата от холандските социалисти Кати Пири уточни: "Обвързването на процеса за присъединяване със сътрудничеството по миграцията не е нито мъдро нито честно. Ускоряването на преговорите трябва да зависи от темпото на реформи, а не от политически пазарлъци".

Европарламентът счита, че отлагането на доклада на Комисията за напредъка на Турция за 2015г., за след изборите през ноември е било погрешно решение, тъй като се създало впечатлението, че ЕС желае да запази мълчание за някои нарушения на основните права в замяна на сътрудничеството на турското правителство относно бежанците.

Резолюцията осъжда насилственото и незаконно завземане на няколко турски вестника, включително неотдавнашното завземане на „Zaman“ и призовава турското правителство да прекрати политическия и икономическия натиск върху независимите медии. Парламентът се застъпва и за турските журналисти, срещу които властите използват клеветата и законодателството за борба с тероризма.

#Европейският парламент #човешките права #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници