Световната банка препоръчва повече производители да търгуват тока си на енергийната борса

Световната банка препоръчва повече производители да търгуват тока си на енергийната борса
A A+ A++ A

Световната банка препоръчва по-голяма ликвидност на Българската независима енергийна борса /БНЕБ/. Това заяви пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, след като участва в заседание на парламентарната комисия по енергетика. Световната банка /СБ/ е представила доклада с виждането си за либерализацията на електроенергийния пазар у нас, като основните моменти от него са представени на заинтересованите страни в сектора.

Още 2-3 седмици ще работим със СБ за изясняване на предложения модел за пълна либерализация на електроенергийния пазар, до края на следващата седмица заинтересованите страни ще предоставят становищата си по него. След като бъдат отчетени, на обществеността ще бъде представен и окончателният модел на либерализация на електроенергийния пазар у нас, посочи Петкова, цитирана от БТА.

По думите й препоръката на СБ за по-голяма ликвидност на БНЕБ означава по-голяма част от производителите на електрическа енергия да търгува тока си през борсата. Така ще се създаде възможност за най-голяма публичност и прозрачност при определяне на цената, коментира Петкова. По думите й с тази препоръка днес са запознати и производителите на електроенергия.

Според Петкова се работи за наличието на повече платформи за търговия на БНЕБ, където в момента действа само платформа "Ден напред". От 1 юли ще имаме платформа за търговия на базата на двустранни договори, а през първото тримесечие на 2017 г. - и платформа за търговия в рамките на деня, посочи тя.

Все още няма окончателно решение за определянето на енергийно бедните потребители. Според статистики на "Евростат" и ЕК у нас те са близо 30 на сто. Към момента българското законодателство и Министерството на труда и социалната политика са определили като лица, получаващи помощи за отопление - 254 хиляди, които могат да се приравнят като критерий за енергийна бедност, коментира Петкова. "Работим около тези цифри, трябва да уточним кои са точно нуждаещите се лица, защото е много важно тази помощ да стигне точно до тези, които имат потребност от нея, за което ни трябват много точни и обективни критерии", посочи тя.

#енергийна борса #ликвидност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите