ЕЦБ е готова да се намеси на пазара, ако се наложи

ЕЦБ е готова да се намеси на пазара, ако се наложи
Снимка: под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Европейската централна банка (ЕЦБ) "отблизо наблюдава финансовите пазари", на които цените на акциите в рамките на еврозоната рязко се обезцениха тази сутрин, след като станаха известни резултатите от вота във Великобритания. Това съобщиха от институцията на фона и на поевтиняващото евро.

От институцията, цитирана от "Файненшъл таймс", се посочва и че тя е била подготвена за тази ситуация в тясно сътрудничество с банките, които надзирава. За момента се смята, че банковата система на еврозоната може да издържи на този натиск, имайки предвид капиталовата й адекватност и ликвидността й.

ЕЦБ е една от шестте централни банки, сред които Банк ъф Ингланд и Федералния резерв, включени в обща мрежа, създадена преди осем години - в ранните дни на финансовата криза. Чрез тази мрежа банките по цял свят имат осигурен достъп до евро.

Изданието припомня, че от началото на кризата ЕЦБ е осигурила еврова ликвидност на банките в неограничени количества.

Източник на вестника посочва, че засега не се обмислят спешни действия през нощта.

По-рано днес централната банка на Швейцария беше първата, която се намеси на пазара, за да укроти поскъпването на франка. Банк ъф Ингланд също обяви, че готова да налее ликвидност в размер на 250 млрд. паунда, ако се наложи.

 

#ЕЦБ #цени #акции #еврозона #валута #ликвидност #банки #криза #вот #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »