Пловдивчани ще плащат 15 лв. месачна такса за паркиране до домовете си

Пловдивчани ще плащат 15 лв. месачна такса за паркиране до домовете си
БГНЕС
A A+ A++ A

Жителите на Пловдив ще плащат такса по 15 лева на месец, за да имат право да паркират автомобилите край домовете си. Решението, взето от Общинския съвет днес, ще важи само за зоните със стари временни гаражни клетки, които поетапно ще бъдат премахнати, съобщава БНР. Засега  не се предвижда определянето на тарифа за свободните зони около блоковете и те остават безплатни.

Премахването на временните гаражи, които са 8 хиляди, ще става поетапно. На тяхно място ще бъдат освободени 11 хиляди платени паркоместа. Новата наредба ще започне да действа първо в район "Централен”. В район "Южен”, където има 3200 такива гаражи, първоначално ще се мисли за зони за паркиране в старата част на "Кючук Париж" - в кв. "Въстанически", между ул. "Кукуш" и бул. "Никола Вапцаров".

Наредбата предвижда също около всеки блок, жилищен район или зона с гаражи  да се направи схема и ще се очертаят местата. Желаещите да ги ползват ще могат да си запазят паркомясто за следващите три години, но само по едно, след което ще плащат всеки месец по 15 лева. За целта трябва да представят в районното кметство документите на жилището, както и талона на автомобила.

При наличието на повече желаещи за конкретно място ще се правят търгове с наддаване, като сумата ще се плаща еднократно от спечелилия, а таксата на месец ще си остане 15 лева. Ако към обособените зони с паркоместа няма интерес и те не бъдат заети чрез търг, върху тях ще може да се спира свободно.

#Пловдив #такса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници