Фондове за 5 млрд. евро ще насърчават фармацевтични разработки в ЕС до 2024 г.

Фондове за 5 млрд. евро ще насърчават фармацевтични разработки в ЕС до 2024 г.
БГНЕС
A A+ A++ A

 

Между 2008 и 2024 г. фондове за 5 млрд. евро са отделени за разработки в областта на иновациите във фармацията - ускоряване на развитието на нови лекарства, нови методи за лечение и нови методи за изследване. Това заяви Деян Денев, директор на ARPharМ в рамките на форума “Инициатива за иновативни лекарства”.

Инициативата за иновативни лекарства е най-голямото публично-частно партньорство в Европейския съюз, а в здравеопазването е най-голямото в света.

Инициативата работи като мрежа от изследователи от цяла Европа се обединяват и работят заедно по проекти като в момента има 60 такива проекта. Целта на форума е да се даде възможност на българската академична общност и да разбере практическите аспекти за включване в тези проекти.

Тези 5 млрд. евро се осигуряват 50% от Европейската комисия, 50% от фармацевтичната индустрия. Сумата е за периода от 2008 г. до 2024 г.

“За съжаление до момента участието на българските учени в тези разработки е много оскъдно, но от тях зависи да знаят повече за инициативата и да се включат”, коментира Денев.

Той посочи, че въпросната инициатива е не само отворена за страната ни, но дори се насърчават проектите от Източна Европа, защото са малко. Учени от Полша, Унгария и Чехия, например, участват в тези консорциуми, които работят по проектите.

#ЕС #фондове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници