Лютви Местан учредява партия ДОСТ на конференция в София

Лютви Местан учредява партия ДОСТ на конференция в София
A A+ A++ A

Учредяваме една нова, либерална, откровено натовска и европейска партия, която ще служи на българските граждани. Това заяви Лютви Местан в речта си при откриването на Учредителната конференция на новата партия Демократи за отговорност, свобода и толерантност /ДОСТ/.

"ДОСТ се учредява в името на равноправието на всеки български гражданин, независимо на какъв език за първи път е произнесъл думата "мамо" и каква вяра изповядва в създателя", посочи Местан. Ние ще освободим избирателите от безалтернативността да гласуват за партии, чиито лидери със своята абсолютна власт отдавна са превърнали принципа за единство в принцип на единственост, незаменимост и пожизненост в духа на отречени тоталитарни модели, заяви той.

Според него абсолютната власт ражда произвол и корупция. Затова ДОСТ ще бъде и решителна антиолигархична партия, подчерта той. Решени сме да се изправим срещу вкорененото задкулисие, да го разобличаваме и да бъдем неговата либерална алтернатива, каза Местан.
Нашата кауза е реалната демокрация, при която всеки да бъде равноправен пред закона, заяви Местан. 26 години създаваме нови закони, но сме пропуснали да инвестираме в нова европейска култура за прилагането им, отбеляза той. Според него промяната трябва да започне от самите партии, които да се освободят от "обръчите на зависимостите". Местан отбеляза и необходимостта от промяна в съдебната власт и свикване на Велико народно събрание, което "да отпуши енергията на реформаторските сили".

Лютви Местан припомни части от предколедното слово на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Тази брутална реч тежко накърни в дългосрочен план естествените човешки и родови контакти на повече от милион граждани, една част от които по принуда заселили се в Турция, заяви Местан. Той подчерта, че не съжалява, че заради защитата на универсални евро-атлантически ценности е бил изключен от ДПС "в стила на най-ярките тоталитарни образци на саморазправа".

Той определи Турция като стратегически партньор за България. "Нямам никакво намерение да плащам политически данък за каквито и да е представи за Турция като заплаха за националната ни сигурност и националната ни идентичност", подчерта той. По думите му за България ще е полезно да се разработи специална стратегия за отношенията с Турция. Ако България и Турция работят заедно, биха допринесли много положително за сигурността на ЕС, смята той.

Според Местан системата за сигурност в ЕС трябва да бъде укрепена, но не за сметка на свободата. Според него бежанската криза поставя въпроса за отношението на ЕС към етно-религиозните различия. В условията на глобализация държавите и обществата ще стават все по-мултикултурни и това е необратим процес, смята той. Според него представата за ЕС като "християнски клуб" е отрицание на самия Съюз.

ДПС се отрече декларативно от либерализма чрез своя почетен председател, коментира Местан. И европейската, и българската политика се нуждаят от автентичен либерализъм, смята той. "Фалшивото либерално и имитационното дясно въртят зъбчатите колела на своята гузност в различни посоки и полагат усилия дори да не се погледнат, за да не вземат да се разобличат взаимно", коментира той. По думите му лявото също е в криза и все още не успява да намери национална опора за нови леви послания. Местан призна, че опитът му като лидер на ДПС да върне движението в управлението на страната през прозрачно дясно-центристко управление не е успял.

На конференцията присъстват над 1000 делегати от цялата страна. Сред гостите са посланикът на Турция Сюлейман Гьокче, както и представители на посолствата на Франция, Украйна и Полша. В залата са депутати и представители на Партията на справедливостта и развитието в Турция, на Партията на националното движение и на Републиканската народна партия. Гости са и представители на изселнически организации на българи в Турция, Илия Лингорски, председател на българската секция на Европейската лига за икономическо сътрудничество, както и щангистът Наим Сюлейманоглу. Поздравителен адрес е бил получен и от Красимира Ковачка, съпредседател на партия БДЦ. 
Очаква се конференцията да приеме устав на новата партия и да избере ръководство.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници