Борислав Зюмбюлев: Офшорките не могат да изчезнат така лесно, както си представяме

Борислав Зюмбюлев: Офшорките не могат да изчезнат така лесно, както си представяме
A A+ A++ A

"Панамагейт" е най-големият теч на информация за парите на другите, а парите на другите винаги са много интересни. Това каза в дискусия по водещата тема на седмицата - "Панамагейт" - журналистът Борислав Зюмбюлев. В офшорните зони се елиминира политическия риск и се дава сигурност на парите, гаранция върху собствеността, както и анонимност, изтъкна Зюмбюлев и попита защо иначе кралят на Саудитска Арабия например ще си държи парите там и защо "Кока-Кола" в България присъства чрез офшорна фирма.

Офшорките не могат да изчезнат толкова лесно, колкото си представяме, подчерта Зюмбюлев. Той обясни, че една част от масивите с документи е подобна на търсачка, в която резултатите се преглеждат един по един, друга част е архив от информация, който също изисква огромна работа.

Това е мрежа на хора, които се доверяват едни на други. Обемът е много голям, а отговорността – прекалено тежка – затова се налага споделяне на информацията, разказа Светослав Терзиев от вестник „Сега“ в коментар по работата на международния консорциум от разследващи журналисти, който осветли „Панамагейт“.

Видяхме какви ли не теории – че документите са пуснати от ЦРУ или от Путин, ще има какви ли не интерпретации. Самата структура на базата данни и обемът обаче говорят за автентичност. Така смята Атанас Чобанов от сайта „Биволъ“. Досега видяхме инвентар на офшорки, предстои класическото журналистическо разследване, обясни той и илюстрира темата с подробности около присъствието в офшорни зони на крупни суми на Николай Банев, като същевременно го нарече един от не така значителните бизнесмени на прехода.

#Панамагейт #пари #офшорки #Борислав Зюмбюлев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници