Европейските спецслужби се учат да използват дронове при инциденти

Европейските спецслужби се учат да използват дронове при инциденти
Холандски полицейски орел напада дрон / БГНЕС
A A+ A++ A

Европейските служби за бърза помощ ще бъдат обучавани да използват дронове в работата си, пише технологичното издание "Уайърд". Най-големият производител на квадрикоптери в света „DJI” сключи партньорство с Европейската асоциация на аварийния номер. Организацията отговаря за поддръжката и нововъведенията в системата „112”. Като част от него, служби към асоциацията ще се научат да боравят с дроновете „Phantom” и „Inspire” на „DJI”, снабдени с камери за термални изображения, съобщава БГНЕС.

Първите тестове с летателните средства ще проведат пожарната в датската столица Копенхаген и службата на планинските спасители в Донегал, Ирландия. Експериментите в Дания ще търсят приложение на дроновете при борба с пожари, автомобилни катастрофи, както и при достъп до химически инциденти. „Екипът в Ирландия вече използва специалният софтуер на „DJI” за координация на мисии по издирване и спасяване в отдалечени райони”, гласи съобщение на производителя.

Технологията на дроновете става все по-надеждна, като летателните апарати имат все по-добри батерии, автономия и капацитет да носят по-тежки товари. Докато споразумението на „DJI” и Асоциацията на аварийния номер цели употребата им за благородна цел, Националната полиция в Холандия тренира орли, които да могат да свалят дронове. Мярката цели да предотврати евентуални атаки чрез апаратите. Орли-убийци на дронове обмисля да въведе и полицията в Лондон.

Същевременно старт-ъп компанията „Тактикал Роботикс” (Tactical Robotics) разработва „дрон-линейка”, чийто завършен вариант ще позволява транспортирането на ранени войници от бойното поле. Гигантският апарат ще излита и каца вертикално, а предвиденият му капацитет е 2 души.

#дронове #специални служби

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници