Нова компютърна програма рисува в стила на Рембранд

Нова компютърна програма рисува в стила на Рембранд
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Вече е произведена триизмерна картина в стила на холандския майстор Рембранд, пише BBC News. Портретът е създаден, след като творбите на художника са анализирани от компютър.

Изследователите са направили софтуерен проект, доближаващ се възможно най-много до стила на Рембранд. След това изображението е било отпечатано триизмерно, за да се пресъздаде и повърхността на маслена картина. 

Компютри са анализирали информация от творби на майстора и са открили модели, характеризиращи работата му - как той би оформил очите в портрет на човек, например. След това са били разработени алгоритми за машинно учене, които да направят нов портрет, имитирайки стила на Рембранд.

Компютърт е получил задача да направи портрет на мъж от кавказки тип на възраст между 30 и 40 години, с брада и мустаци, носещ черни дрехи с бяла яка и шапка. 

“Целта ни беше да направим машина, която работи като Рембранд,” казва Емануел Флорес, технологичен директор на проекта. “Ще разберем по-добре какво прави един шедьовър шедьовър.” Той добавя обаче, че “не мисля, че можем да заместим Рембранд - Рембранд е уникален.” Двугодишният проект, наречен “Следващият Рембранд” (“The Next Rembrandt”) e съвместна инициатива на Microsoft, финансовата компания ING, Делфтския технологичен университет и два нидерландски музея.

#изображение #художник #Рембранд #проект #Майкрософт #картина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници